Πρωινό ξύπνημα, πρόγραμμα, μαθηματικά...Ναι, η σχολική περίοδος μπορεί να είναι μία πρόκληση. Αλλά στην περίπτωση που το παιδί σας έχει ΠΣ, τότε να το βοηθάτε το καθοδηγείτε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του θα προσδώσει ένα τελείως νέο νόημα και για τους δυο σας.
Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στο Διευθυντή του σχολείου για την κατάσταση της υγείας του παιδιού. Επειδή τα συμπτώματα της ΠΣ διαφέρουν από άτομο σε άτομο και είναι πολλά, καλό θα ήταν να έχετε προετοιμάσει το έδαφος για το παιδί σας για ό,τι μπορεί να επακολουθήσει.
Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά με ΠΣ παρουσιάζουν αρκετά ήπια συμπτώματα, υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό παιδιών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στην καθημερινότητά τους.Ένας ακόμα λόγος για να ενημερώσετε το σχολείο για την κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι ότι τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ορατά. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ΠΣ μπορεί να επηρεάσει τόσο την αντοχή και την ενεργητικότητα, όσο και την αντίληψη, τη μνήμη και γενικότερο γνωσιακό κομμάτι, ακόμα και την όραση. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε στο παιδί την προστασία που θα χρειάζεται από το σύστημα και τις κατάλληλες υπηρεσίες, τόσο συναισθηματικά και ψυχολογικά, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης.
Συνεργαζόμαστε με το σχολείο για να μπορέσει να βοηθήσει το παιδί μας
Η ΠΣ είναι σχετικά σπάνια στα παιδιά, οπότε μην εκπλαγείτε αν στο σχολείο δεν το έχουν ξανακούσει και δεν είναι εξοικειωμένοι με τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει η ΠΣ στη διαδικασία εκπαίδευσης του παιδιού σας. Σε αυτό το σημείο είναι πιθανόν να χρειαστεί να εκπαιδεύσετε εσείς τους δασκάλους. Να είστε προετοιμασμένοι έχοντας μαζί σας σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια, άρθρα για την παιδική ΠΣ (θα βρείτε βοηθητικό υλικό για τους δασκάλους στην ιστοσελίδα της National Multiple Sclerosis Society, που μπορεί να μην είναι απόλυτα έγκυρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά είναι βοηθητικό), που θα συμπεριλαμβάνουν μία λίστα από τα πιθανά συμπτώματα και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί.
Τα περισσότερα σχολεία διαθέτουν αρμόδιο προσωπικό, ψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς, για να συνδράμουν στην ομαλή ένταξη του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Θα ήταν καλό να συνεργαστείτε από κοινού, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η ΠΣ θα επηρεάσει το λιγότερο δυνατόν την ένταξη του παιδιού σας στο σχολικό περιβάλλον.
Είναι πολύ σημαντικό να έχετε καλή σχέση με τους δασκάλους και το αρμόδιο προσωπικό του σχολείου.Μία έξυπνη ιδέα είναι να τηρείτε ένα ημερολόγιο από κοινού με το σχολείο για την πορεία του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές ή τυχόν τροποποιήσεις ακόμα και μέσα στην τάξη για το παιδί. Για παράδειγμα όταν η κόπωση  και η αδυναμία συγκέντρωσης καταβάλλουν το παιδί σας, μπορεί να μην συμμετέχει στο διαγώνισμα της ημέρας και να εξεταστεί άλλη φορά. Ίσως χρειάζεται να επισκέπτεται την τουαλέτα αρκετά συχνότερα και είναι καλό να είναι ενημερωμένο το προσωπικό του σχολείου.
Το σχολείο θα χρειαστεί να είναι ενήμερο και για τακτικές απουσίες που θα χρειαστούν σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού ή στα καθιερωμένα ραντεβού για τις ιατρικές του εξετάσεις. Δε θα ήταν κακό να ζητήσετε από το δάσκαλο του παιδιού σας να σας ενημερώνει για την ύλη των ημερών αυτών, ώστε να μη δυσκολευτεί το παιδί στην προσαρμογή του στα μαθήματα.
Είναι δεδομένο ότι το παιδί έχει και συναισθηματικές ανάγκες που είναι εξίσου σημαντικές για την σχολική του πορεία και εξέλιξη.  Η ΠΣ για ένα παιδί μπορεί να είναι μεγάλο βάρος τόσο για τις μαθησιακές προκλήσεις που ενδέχεται να υπάρξουν, όσο και για τις πιθανές αλλαγές στη διάθεσή του. Η στενή και συχνή επικοινωνία με το σχολείο θα μπορέσει να διασφαλίσει μία καλύτερη παρακολούθηση των ψυχολογικών του αναγκών, ώστε ο αρμόδιος ψυχολόγος να το στηρίζει όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ακούστε το παιδί σας
Αν και είναι απαραίτητες κάποιες διευκολύνσεις για την προσαρμογή του παιδιού, είναι καλό το παιδί να μην βρεθεί στο περιθώριο ή να μοιάζει αποκομμένο από το σύνολο. Είναι πιθανό το ίδιο το παιδί να μην αισθάνεται άνετα να γνωρίζουν οι συμμαθητές του για την κατάστασή του.Γι αυτό χρειάζεται τόσο εσείς όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό να είστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί. Προσπαθήστε να μην πέσετε στην παγίδα να χειραγωγήσετε την εκπαίδευση του παιδιού. Είναι διαφορετικό να έχετε μία καλή και στενή συνεργασία με το σχολείο και άλλο να καταλήξετε να είστε φορτικοί. Να σέβεστε όσο μπορείτε τις επιλογές του ίδιου του παιδιού, να προσπαθείτε να το φροντίζετε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύσσει συγχρόνως το αίσθημα της ανεξαρτησίας του και της αυτοεκτίμησης.
Κάθε παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για αλλεργίες, είτε για αίσθημα εσωστρέφειας ή ντροπής. Στην περίπτωση του παιδιού σας η δυσκολία του τυχαίνει να είναι η ΠΣ. Αυτό δεν πρέπει να του στερήσει τη χαρά και τη διασκέδαση που μπορεί να κρύβουν τα σχολικά χρόνια. Να σέβεστε την προσωπικότητα του παιδιού σας και να το φροντίζετε διακριτικά.
(http://www.livinglikeyou.com/en/stories/detail/ms-and-school-supporting-your-childs-education)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο