Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της γρίπης για τους ασθενείς με ΠΣ

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια της γρίπης, της ηπατίτιδας Β, της ανεμοβλογιάς και του τετάνου θεωρούνται ασφαλή για τους ασθενείς με ΠΣ.
Πολλοί άνθρωποι με ΠΣ, εντούτοις, έχουν αμφιβολίες και ανησυχούν για την ασφάλεια του ετήσιου εμβολίου της γρίπης.
Οι περισσότεροι ειδικοί υγείας ισχυρίζονται ότι ο εμβολιασμός μας με το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν την έναρξη της περιόδου της έξαρσης της γρίπης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προφυλαχθούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι ακόμα κι αν εμβολιαστούμε αργότερα, δεν θα είναι ωφέλιμο για την καλή μας υγεία.
Η Ακαδημία Νευρολογίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοσολογίας του Συμβουλίου ΠΣ για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Κλινικών Πρακτικών δημοσίευσε σχετικά στοιχεία και συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) σχετικά με την ανοσοποίηση και την ΠΣ. Συμπέραναν ότι παρέχονται, πλέον, αρκετά στοιχεία που συνηγορούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκθεσης σε μολύνσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπές τους ασθενείς με ΠΣ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η έκθεση σχετικά με τα εμβόλια της γρίπης ανανεώνεται κάθε χρόνο από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), ώστε τα τρέχοντα εμβόλια να ανταποκρίνονται στα στελέχη του ιού που υπάρχουν κάθε φορά.Το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης έχει μελετηθεί διεξοδικά σε ασθενείς με ΠΣ και έχει θεωρηθεί κατάλληλο και ασφαλές ανεξάρτητα από τις ανοσοτροποποιητικές θεραπείες που λαμβάνουν οι αθσενείς.
Για του ασθενείς που είναι σε θεραπεία με  Lemtrada συστήνεται να  εμβολιάζονται 6 εβδομάδες πριν την προκαθορισμένη έγχυση του φαρμάκου.
Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα 3 εμβόλια, της ηπατίτιδας Β, της ανεμοβλογιάς και του τετάνου, είναι ασφαλή για τους ασθενείς με ΠΣ. 
Μία ανασκόπηση του 2017 από δημοσιευμένες μελέτες για το ρόλο των εμβολίων σε συσχέτιση με τον κίνδυνο εκδήλωσης ΠΣ ή υποτροπής της αναφέρει τα παρακάτω:
  • Καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στον κίνδυνο εκδήλωσης ΠΣ μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλιο της γρίπης, της ηπατίτιδας Β, του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), της ιλαράς,της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR), της ευλογιάς, του τετάνου, της διεφθερίτιδας και της πολιομυελίτιδας.
  • Καμία αύξηση κινδύνου υποτροπής μετά τον εμβολιασμό για τη γρίπη.
  • Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β κρίθηκε ασφαλές.
  • Η χρήση του εμβολίου HPV με την εμπορική ονομασία Gardasil είναι καλό να γίνεται μετά από συζήτηση μεταξύ γιατρού και ασθενούς για τα ωφέλη και τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.
  • Τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου είναι ανενεργοί ιοί και κρίνονται ασφαλή για ασθενείς με ΠΣ.
  • Το Zostavax είναι ένα ζωντανό εμβόλιο κατά του έρπητα. Τα εμβόλια αυτού του τύπου αντενδείκνυνται από τους νευρολόγους για ασθενείς με ΠΣ, γιατί είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν την ασθένεια. Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όμως, αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς ήδη έχουν νοσήσει μία φορά από ερπητοϊό και έχουν αναπτύξει ανμτισώματα στον οργανισμό τους. Γι αυτό κρίνεται απαραίτητο κάθε ασθενής να ενημερωθεί για τα ωφέλη και τις πιθανές παρενέργειες με το γιατρό του.
Ορισμένες ανοσοποιήσεις, όχι όλες, έχουν αξιολογηθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές σε ασθενείς με ΠΣ. Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC ) αναφέρουν:
  • Τα άτομα που είναι σε υποτροπή που επηρεάζει τις καθημερινές τους ασχολίες θα πρέπει να μεταφέρουν τον εμβολιασμό 4-6 εβδομάδες μετά την αρχή της υποτροπής αυτής.
  • Τα εξασθενημένα εμβόλια θεωρούνται πιο ασφαλή για άτομα με ΠΣ, ακόμα και για εκείνα τα άτομα που λαμβάνουν τα ακόλουθα σκευάσματα Avonex®, Betaseron®, Extavia®, Plegridy®, Rebif®, Aubagio®, Copaxone®, Gilenya®, Glatopa®, Lemtrada®, mitoxantrone, Tecfidera® και Tysabri®.
  • Είτε ζωντανά, είτε εξασθενημένα εμβόλια δεν ενδείκνυνται, κατά γενική ομολογία, για ασθενείς με ΠΣ γιατί, ναι μεν, ο ιός είναι εξασθενημένος, δεν είναι, όμως, τελείως ανενεργός.
  • Τα άτομα που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες θα πρέπει να συμβουλεύονται το νευρολόγο τους πριν από τον εμβολιασμό τους με ζωντανό εμβόλιο.
  • Άτομο που έχει υποβληθεί σε έγχυση Lemtrada δεν είναι καλό να εμβολιάζεται με ζωντανό εμβόλιο.
  • Όλοι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν τη χορήγηση του Ocrevus™. Κανένας εμβολιασμός με ζωντανό ή και με εξασθενημένο εμβόλιο δεν πρέπει να γίνει μέχρι τα επίπεδα των Β λεμφοκυττάρων να έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά νούμερα. 
Οι ειδικοί της ΠΣ δεν είναι σύμφωνοι με τον εμβολιασμό των ασθενών με ζωντανά εμβόλια, καθώς και με την επαφή του ασθενούς με μέλη της οικογένειάς του που έχουν εμβολιαστεί. Γι αυτό θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση με το νευρολόγο και τα άτομα του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενή, αλλά και με τον ίδιο τον ασθενή!
Η απόφασή σας για τον εμβολιασμό σας θα πρέπει να ληφθεί μετά από τη συμβουλή του παθολόγου που σας παρακολουθεί και του νευρολόγου σας.
το άρθρο αναρτήθηκε στο σύνδεσμο https://www.precisionvaccinations.com/influenza-hepatitis-b-varicella-and-tetanus-vaccines-reported-safe-people-ms

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο