Ερευνητές από την Ολλανδία καθόρισαν τη φύση των Τ λεμφοκυττάρων και πώς αυτά προστατεύουν τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ιούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications και μοιάζουν αρκετά σημαντικά για τη διερεύνηση του ρόλου του ανοσοποιητικού μας σύστήματος σε διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα προφυλάσσει τον οργανισμό από διάφορες μολύνσεις, καθώς και από κακοήθειες. Τα γνωστά μας Τ λεμφοκύτταρα  επιτελούν καίριο ρόλο στη διαδικασία αυτή. Όταν αυτά δε λειτουργούν κανονικά, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια φλεγμονή. Μέχρι πρόσφατα δε γνωρίζαμε αρκετά σχετικά με τη λειτουργία αυτών των λεμφοκυττάρων. “Με τη βοήθεια αυτής της έρευνας, μπορέσαμε να εξακριβώσουμε την τοποθεσία των Τ λεμφοκυττάρων στον εγκέφαλο, πώς μοιάζουν, ποιες κυτοκίνες (αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες) παράγουν και πώς ελέγχονται”, όπως μας λέει ο ερευνητής και ειδικευόμενος νευρολόγος Joost Smolders.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο πρωτεΐνες, οι CTLA-4 και PD-1, βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα Τ λεμφοκύτταρα. Οι πρωτεΐνες αυτές, που χάρισαν και το Νόμπελ Ιατρικής φέτος στους ερευνητές που τις ανακάλυψαν, είναι πολύ σημαντικοί αναστολείς των Τ λεμφοκυττάρων.

a T cell

“Αν κατανοήσουμε τη λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων, τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο τα Τ λεμφοκύτταρα εκτρέπονται προκαλώντας εγκεφαλικές διαταραχές. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην πλεονεκτική θέση να καταλάβουμε όχι μόνο νόσους όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση και τη θεραπεία της, αλλά ακόμα και τη θεραπεία των εγκεφαλικών όγκων. ”
Δωρητές εγκεφάλου
Με την οικονομική στήριξη του  MS Research Foundation οι επιστήμονες διερεύνησαν τα Τ λεμφοκύτταρα από εγκεφαλικούς ιστούς που είχαν δωρηθεί από την Τράπεζα Εγκεφάλου της Ολλανδίας (Netherlands Brain Bank (NBB)). “Ένα πρόγραμμα δωρητών εγκεφάλου, όπως αυτό της NBB είναι πολύ σημαντικό για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η ποιότητα του δείγματος καθιστά δυνατή τη μοναδική αυτή έρευνα”, σύμφωνα με τον Smolders.

(το άρθρο δημοσιεύεται στον ιστότοπο neurosciencenews.com)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο