Η λιποατροφία σε ασθενείς με 

Πολλαπλή Σκλήρυνση






Ποιοι είναι πιθανό να εμφανίσουν λιποατροφία;

Η λιποατροφία ενδέχεται να παρουσιαστεί μετά την ένεση είτε απευθείας στο δέρμα είτε στον ιστό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, τον λεγόμενο υποδόριο ιστό. Περίπου 45% όσων χρησιμοποιούν οξική γλατιραμέρη (Copaxone) το εμφανίζει. Οι καθημερινές ενέσεις οξικής γλατιραμέρης μειώνουν κατά 32% τις υποτροπές στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι ο ερεθισμός της περιοχής. Το δέρμα παρουσιάζει ερυθρότητα και γίνεται πιο σκληρό σε σχέση με πριν την ένεση και επανέρχεται σε περίπου 4 ημέρες. Λιποατροφία εμφανίζουν και κάποιοι από τους ασθενείς που χρησιμοποιούν ιντερφερόνη (Extavia, Betaseron, Rebif**).

Άλλες ενέσιμες θεραπείες που ενδέχεται να προκαλούν λιποατροφία:

  • κορτικοστεροειδή
  • ινσουλίνη
  • βαζοπρεσσίνη
  • αυξητικές ορμόνες
  • ενέσεις σιδήρου
  • εμβόλιο διφθερίτιδας-τύφου-τετάνου
  • αντιισταμινικά

Καναδοί επιστήμονες μελέτησαν ανθρώπους με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση που ήταν σε θεραπεία με οξική γλατιραμέρη. Οι άνθρωποι που μελετήθηκαν ήταν λευκοί. Από όσους εμφάνιζαν λιποατροφία, όλοι ήταν γυναίκες μεταξύ 30 και 64 ετών που ήταν υπό τη συγκεκριμένη αγωγή από 7 έως και 54 μήνες.

Το 60% από όσους παρουσίαζαν λιποατροφία και μόνο το 10% από όσους δεν παρουσίαζαν είχαν πολύ ανοιχτό δέρμα και κόκκινα μαλλιά. Περίπου 44% όσων είχαν λιποατροφία και 26% εκείνων που δεν παρουσίαζαν ήταν λεπτοκαμωμένοι.

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται λιποατροφία και πώς αντιμετωπίζεται;

Το πιο συνηθισμένο σημείο όπου εμφανίζεται λιποατροφία είναι εκεί όπου γίνονται οι ενέσεις. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι είναι πιο σπάνιο να εμφανιστεί στην περιοχή της κοιλιάς σε σχέση με τους μηρούς και τα χέρια. Είναι καλό να ελέγχουμε  συχνά τα μέρη όπου κάνουμε ενέσεις για ενδείξεις λιποατροφίας, ώστε να αποφεύγουμε το σημείο αυτό και να επιλέγουμε κάποιο άλλο για την επόμενη ένεση έγκαιρα. Κάποιοι επιλέγουν να κάνουν τις ενέσεις τους αποκλειστικά στην περιοχή της κοιλιάς για να αποφύγουν τα σημάδια της λιποατροφίας στο σώμα και άλλοι περνούν τα σημεία όπου κάνουν τις ενέσεις με πάγο πριν και μετά την ένεση.

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2014 η θεραπεία ενδερμολογίας μείωσε τη λιποατροφία σε ασθενείς με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στη θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα που εφαρμόζει μάλαξη βαθέως ιστού (πιέσεις) στα σημεία. Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη έκαναν συνεδρίες ενδερμολογίας δύο φορές την εβδομάδα.

Οι παρενέργειες της ενδερμολογίας:

  • Πόνος σε ποσοστό 11%
  • Δυσανεξία σε ποσοστό 4%
  • Εμφάνιση θρόμβων ή οιδήματος και παροδικές μελανιές στο σημείο της μάλαξης σε ποσοστό 1%

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Η έρευνα σχετικά με τα αίτια της λιποατροφίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα πεδία θεραπείας. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι επιπλέον έρευνα ως προς τις ψυχολογικές επιπτώσεις.

Προτού να ξεκινήσετε θεραπεία για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση ή τη λιποατροφία είναι καλό να ενημερώσετε το γιατρό σας για όποιο άλλο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζετε και τι άλλη φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε, είτε πρόκειται για βιταμίνες, συμπληρώματα είτε για φάρμακα. 

Συζητήστε με τον γιατρό σας τι θα πρέπει να περιμένετε από τη θεραπεία και όποια αλλαγή εντοπίσετε κατά τη διάρκεια.

*το άρθρο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Multiple Sclerosis Net

**στο πρωτότυπο άρθρο δεν γίνεται λόγος για το σκεύασμα Rebif, προστέθηκε όμως ως άλλο ένα γνωστό σκεύασμα ιντερφερόνης.

*** η εικόνα είναι από https://esclerosemultiplario.com.br

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο