Η άσκηση που γίνεται στοχευμένα για την γνωσιακή κατάσταση σε συνδυασμό με την συμπεριφορική ψυχοθεραπεία φαίνεται να βοηθάει  στην εξάλειψη της κόπωσης 

Margarida Maia PhD avatar

της Margarida Maia PhD | 15 Δεκεμβρίου 2021

Fatigue | Multiple Sclerosis News Today | cognition-targeted exercise | cognitive behavioral therapy | illustration of person exercising

Όταν συνδυάζεται η άσκηση είναι εξειδικευμένη για την γνωσιακή κατάσταση του ατόμου σε συνδυασμό με την συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT), ένα είδος ομιλούσας ψυχοθεραπείας, μπορεί ακόμα και να μειώσει την κόπωση και άλλα συμπτώματα σε ασθενείς με ΠΣ, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης.

Η μελέτη με τίτλο "Η σημαντική αξία της άσκησης εξειδικευμένα για το γνωσιακά προβλήματα σε σχέση με την άσκηση που επικεντρώνεται στα συμπτώματα για την κόπωση στην ΠΣ: μία τυχαία ελεγχόμενη πιλοτική δοκιμή" δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One από μία ομάδα ερευνητών στην Αίγυπτο.

Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ΠΣ που εμποδίζει τους ανθρώπους με ΠΣ να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία τους. Συχνά αναφέρεται ως το πλέον επιβαρυντικό σύμπτωμα της νόσου.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από την κόπωση είναι η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ένα είδος ομιλούσας θεραπείας που βοηθάει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται διαφορετικά και να διαχειρίζονται καλύτερα την πάθησή τους  αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτονται και αισθάνονται για συγκεκριμένα ζητήματα. Άλλος ένας τρόπος φαίνεται να είναι η τακτική άσκηση. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο είναι το προτιμότερο είδος άσκησης για την ανακούφιση από την κόπωση.

Οι ερευνητές σχεδίασαν δύο προγράμματα άσκησης για να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με την συμπεριφορική ψυχοθεραπεία στην προσπάθειά τους να μάθουν περισσότερα παρατηρώντας τις μεταβολές στην κόπωση και σε άλλα συμπτώματα.

Η μελέτη (NCT04699370) περιλάμβανε 60 άτομα με ΠΣ που αντιμετώπιζαν κόπωση σε βαθμό 4 ή και μεγαλύτερο βάσει της  κλίμακας μέτρησης της κόπωσης Modified Fatigue Impact Scale (MFIS). Τους ανατέθηκε τυχαία είτε να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εξειδικευμένων ασκήσεων για την γνωσιακή κατάστασή τους εντοπίζοντας στον τρόπο που εκτελείται κάθε κίνηση, παρά στο κατά πόσο η κίνηση αυτή ανακούφιζε από την κόπωση, είτε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας εστιασμένο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Στην ομάδα που ακολουθούσε το πρόγραμμα ασκήσεων στοχευμένα για την γνωσιακή κατάσταση των συμμετεχόντων υπήρχε ένας ειδικός που άκουγε τον κάθε ασθενή ενεργητικά ως προς το πώς ο καθένας αντιλαμβανόταν την ασθένεια και το αποτέλεσμα της θεραπείας. Οι ερευνητές είπαν ότι η αντίληψη για την κάθε άσκηση και τα προσδοκούμενα αποτελέσματα από την άσκηση ήταν το θέμα συζήτησης με τον  ειδικό. Συμπλήρωσαν ακόμα ότι οι ασθενείς πριν προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο το οπτικοποιούσαν πρώτα νοητά.

Στην περίπτωση της ομάδας που ακολουθούσε το τυπικό πρόγραμμα ασκήσεων φυσικοθεραπείας, το πρωτόκολλο περιλάμβανε 8 συνεδρίες διάρκειας 30 λεπτών προσαρμοσμένες ξεχωριστά στον κάθε ασθενή. Στις συνεδρίες αυτές ο ασθενής εκτελούσε ένα αερόβιο πρόγραμμα, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας για περίπου 4 εβδομάδες.

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην μελέτη έκαναν 8 εβδομαδιαίες συνεδρίες συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας διάρκειας 50 λεπτών. Σκοπός των συνεδριών ήταν να συζητηθούν όλες οι παράμετροι (συμπεριφορικά, γνωσιακά κα συναισθηματικά) που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κόπωση.

Με την έναρξη της θεραπείας οι δύο ομάδες ήταν παρόμοιες ως προς την ηλικία, το φύλο, το βάρος, την αναπηρία, το μορφωτικό επίπεδο, την επαγγελματική κατάσταση και τις θεραπευτικές αγωγές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν τις ασκήσεις εντοπισμένες στο γνωσιακό σε συνδυασμό με τις συνεδρίες συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας διαπίστωσαν ότι η κόπωσή τους μειώθηκε στον ένα μήνα από την έναρξη της μελέτης και παρέμεινε μειωμένη στους 3 μήνες. Επιπλέον, η ικανότητά τους να εργάζονται και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες είχε αυξηθεί, ενώ το άγχος και η αντίληψή τους για αυτό μειώθηκε.

Οι άνθρωποι που τους ανατέθηκε το πρόγραμμα ασκήσεων φυσικοθεραπείας όμως, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο προφανή ούτε διήρκησαν αρκετά.

Οι ερευνητές κατέληξαν, "Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν σημαντική προσθήκη στην αξιολόγηση της συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας, τις προσεγγίσεις και τις παρεμβάσεις που βασίζονται στην φυσική άσκηση και τα προγράμματα δραστηριότητας για να μειώσουν την κόπωση σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση".

*https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2021/12/31/cognition-targeted-exercise-may-boost-cbts-easing-fatigue/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο