The Coimbra Protocol and Vitamin D


Ο Δρ. Κοΐμπρα είναι νευρολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών ανέπτυξε ένα κλινικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης των αυτοάνοσων νοσημάτων μέσω της αποκατάστασης των επιπέδων της βιταμίνης D. Η θεραπευτική του πρόταση ξεκινάει από ημερήσια πρόσληψη 40.000 IU έως και 300.000 IU βιταμίνης D. Γι αυτό το λόγο είναι μία θεραπευτική πρόταση που θα πρέπει να επιβλέπεται από το γιατρό μας.
Το 1991 ο Δρ. Κοΐμπρα ξεκίνησε τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας με αντικείμενο πιθανές θεραπείες για τις ισχαιμικές εγκεφαλικές βλάβες σε ποντίκια. Ήταν σημαντικό να είναι όσο πιο ενημερωμένος γίνεται σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα που τον ενδιέφερε, τη νευροεπιστήμη. Τότε συνειδητοποίησε πως μεγάλο ποσοστό των ανακαλύψεων που είχαν γίνει σε πειραματικό στάδιο, αν και απέδιδαν, ούτε διαδάσκονταν στις ιατρικές σχολές, ούτε χρησιμοποιούνταν.
Μέσα από την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D είναι θεμελιώδης πηγή θεραπείας, καθώς έχει την ιδιότητα να παράγει ουσίες που αναζωογονούν τον εγκέφαλο. Έτσι, το 2001, ξεκίνησε να χορηγεί φυσιολογικές ημερήσιες δόσεις βιταμίνης D (10.000 IU) σε ασθενείς με Πάρκινσον. Ακριβώς όση βιταμίνη D παράγει ο οργανισμός μας μετά από ημερήσια έκθεση στον ήλιο. Μια μέρα ένας ασθενής πήγε για το καθορισμένο του ραντεβού μετά από 3 μήνες πρόσληψης της φυσιολογικής δόσης βιταμίνης D. Ο ασθενής αυτός έπασχε από άλλη μία ασθένεια, αυτοάνοση, το σύνδρομο της ωχράς κηλίδας. Ο γιατρός διαπίστωσε πως κάποια ουλή που είχε ο ασθενής στο προηγούμενο ραντεβού του, τώρα μόλις που διακρινόταν. Η ουλή είχε σχεδόν εξαφανιστεί μετά από 3 μήνες ημερήσιας πρόσληψης 10.000 IU βιταμίνης D!
Ο Δρ. Κοΐμπρα αποφάσισε να μελετήσει παλαιότερες ιατρικές έρευνες σχετικά με τη δράση της βιταμίνης D σε σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα και ανακάλυψε έναν σημαντικό αριθμό εργασιών που πιστοποιούσαν τον ευεργετικό ρόλο της βιταμίνης αυτής στο ανοσοποιητικό σύστημα. Και αφού η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι η πλέον διαδεδομένη αυτοάνοση πάθηση, ο Δρ. Κοΐμπρα άρχισε να χορηγεί βιταμίνη D σε ασθενείς με Σκλήρυνση. Κάπως έτσι έγινε και η αρχή για το επονομαζόμενο Πρωτόκολλο Κοΐμπρα.
Λαμβάνοντας 10.000 IU βιταμίνης D ημερησίως, ένας μεγάλος αριθμός των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Στη συνέχεια αυξανόταν σταδιακά η δόση, πάντα με τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να διασφαλίζονται οι μικρότερες δυνατές παρενέργειες για τους ασθενείς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλοί από τους ασθενείς απελευθερώθηκαν από τα συμπτώματα της ασθένειας! Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ο Δρ. Κοΐμπρα και η ομάδα του συνέχισαν να αναπροσαρμόζουν και να αυξάνουν διαρκώς την ημερήσια δοσολογία βιταμίνης D, μέχρι που έφτασαν στο σημείο να τελειοποιήσουν τη μέθοδο αυτή, ώστε να καταλήξει σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως το Πρωτόκολλο Κοΐμπρα!
«Παρακολουθώντας ασθενείς με Πολλαπλή Σκήρυνση να ανακτούν το φυσιολογικό ρυθμό της ζωής τους,  να μην κινδυνεύουν πλέον από παράλυση ή τυφλότητα – κάτι τέτοιο προσφέρει απόλυτη ικανοποίσηση στο γιατρό που τους κουράρει. Ήταν πολύ ικανοποιητικό, πραγματικά.»

Δρ. Κοΐμπρα
https://www.coimbraprotocol.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο