Συμπτώματα της ΠΣ
Ψευδό-όξυνση

Ο ασθενής με ΠΣ μπορεί κάποιες φορές να νιώσει ότι υποτροπιάζει, ενώ αυτό που στην πραγματικότητα βιώνει είναι αυτό που ονομάζεται ψευδό- όξυνση. Με αυτό τον όρο περιγράφεται η προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από αντίστοιχη δραστηριότητα της νόσου ή μετρήσιμες ενδείξεις απομυελίνωσης.  Μπορεί να θεωρηθεί ως μία έξαρση των συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι ένδειξη υποτροπής της νόσου.
Μη σας ξεγελά, όμως, το πρόθεμα «ψευδό» : τα συμπτώματα αυτά ο ασθενής τα αισθάνεται στην πραγματικότητα, για παράδειγμα κόπωση, θολή όραση, σπαστικότητα, υπερβολική αδυναμία κλπ.
 Οι ψευδό- οξύνσεις είναι συχνό φαινόμενο στους ασθενείς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ντάιαν Ο’ Κόνελ  για τη National MS Community, «Η πλειοψηφία των ατόμων παρουσιάζουν μία με τρεις οξύνσεις το χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη Sonya Slifka Longitudinal Multiple Sclerosis Study. Αυτό συνάδει και με άλλα στοιχεία στην ιατρική πραγματεία για την ΠΣ.»

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν πρόκειται για πραγματική υποτροπή ή όχι;

Οι ψευδό- οξύνσεις είναι προσωρινές, δε διαρκούν πάνω από μία ή δύο ημέρες. Ουσιαστικά η υπερθέρμανση τις πυροδοτεί. Αυτό σημαίνει, ότι μιλάμε είτε για υψηλή εξωτερική θερμοκρασία είτε για έντονη φυσική δραστηριότητα που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ακόμα και για την έμμηνο ρύση ή και το αλκοόλ. Άλλες αιτίες θα μπορούσαν να είναι κάποια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος ή του κόλπου.
Όταν νιώσετε έντονα και ξαφνικά συμπτώματα, γνωστά ή όχι, που επιμένουν πάνω από 48 ώρες, αναρωτηθείτε:
·        Γιατί νιώθω τέτοια εξάντληση; (Ταξιδεύατε και υπήρχε μεγάλη διαφορά ώρας; Ξενυχτήσατε;)
·        Ζεσταίνομαι πάρα πολύ; (Είναι ο καιρός πολύ ζεστός; Κάνατε καυτό μπάνιο ή σάουνα; Μήπως υπερβάλατε με κάποια δραστηριότητα;)
·        Μήπως έχω κάποια λοίμωξη ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και αυτό στρεσάρει τον οργανισμό μου;
 
Αν μπορείτε να το εξηγήσετε μόνοι σας και αν έχουν μειωθεί ή εξαφανιστεί μετά από 48 ώρες, πιθανότατα μιλάμε για ψευδό- όξυνση.

Ακόμα κι έτσι, στην περίπτωση που δεν είστε βέβαιοι,  μη διστάσετε να καλέσετε το νευρολόγο σας μήπως σας ζητήσει να κάνετε νέα μαγνητική. Η πραγματική υποτροπή συνοδεύεται από ένδειξη απομυελίνωσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα που μόνο με μαγνητική τομογραφία μπορεί να φανεί. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν ο γιατρός σας να θελήσει να σας αλλάξει αγωγή για να  φρενάρει την εξέλιξη της νόσου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο