Η Γραφή και η Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η επιδείνωση στο γραφικό χαρακτήρα των ασθενών με ΠΣ συμβαδίζει με επιδείνωση κινητική, αισθητηριακή και γνωσιακή, όπως υποδεικνύει έρευνα. 

(άρθρο από το MS News Today)


Συμπτώματα της ΠΣ αποτελούν η απώλεια της δεξιότητας των χεριών και των δαχτύλων μας. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα του ασθενούς να χειρίζεται και να χρησιμοποιεί αντικείμενα, καθώς και να συντονίζει τις κινήσεις των χεριών του, δεξιότητες απαραίτητες για τη λειτουργία της γραφής.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με ΠΣ έχουν πιο αργή ροή γραφής και λιγότερο έλεγχο των άκρων κατά τη διάρκεια που γράφουν.
Σε αυτή την περίπτωση οι ερευνητές επέλεξαν να συγκρίνουν τα χειρόγραφα ασθενών με ΠΣ σε σχέση με εκείνα υγιών εθελοντών.
Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 19 ασθενείς με ΠΣ και 22 υγιείς εθελοντές, αντιστοιχισμένοι ανάλογα με την ηλικία. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν μία συγκεκριμένη πρόταση σε ένα τάμπλετ.
Ανακάλυψαν πως ο τρόπος που έγραφαν οι ασθενείς με ΠΣ διέφερε κατά πολύ σε σχέση με του υγιείς συμμετέχοντες.Για να γράψουν την κάθε λέξη, οι ασθενείς με ΠΣ χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο, όπως επίσης και για να θέσουν τα διαστήματα μεταξύ των λέξεων.
Φάνηκε ακόμη, ότι οι ασθενείς με ΠΣ δεν έγραφαν το ίδιο μαλακά σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σχέση μεταξύ της κινητικότητας των ασθενών και της γνωσιακής τους κατάστασης με την ικανότητά τους να γράφουν.
"Τα ευρήματα αυτά θα αποδειχτούν πολύ χρήσιμα στο σχεδιασμό της αποκατάστασης των ασθενών βάσει των ικανοτήτων τους να γράφουν", όπως υποστήριξε η ερευνητική ομάδα.

"Οι ειδικοί αποκατάστασης θα έπρεπε να συνυπολογίζουν την κινητικότητα των ασθενών και τη γνωσιακή τους ικανότητα, ώστε να παρέμβουν σωστά."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο