Η επιμόρφωση και η προώθηση της ΠΣ είναι εξίσου σημαντικές όσο και 
η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ΠΣ 

1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Το Φεβρουάριο εξαφανίστηκα από το χάρτη εξαιτίας μίας απλής γρίπης. Ο ιός της γρίπης Influenza B και οι παρενέργειές του με έθεσαν εκτός δράσης εκτός από την υπνηλία. Και εκεί που αισθάνομαι ότι βλέπω λίγο φως στο τούνελ είναι κιόλας Μάρτιος!
Ο Μάρτιος είναι ένα κομβικό σημείο, αφού με τον ερχομό του φεύγει ένας ακόμη χειμώνας, όπως φεύγει ένας ακόμη χρόνος. Ένας χρόνος που και πάλι θα ακούσουμε πολλά για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ΠΣ. Αν είστε σε κάποια άλλη χώρα εκτός ΗΠΑ είναι πιθανό να έχετε καθορίσει κάποιον άλλο μήνα ως μήνα ευαισθητοποίησης για την ΠΣ.
Φέτος αντιμετωπίζω μία νέα πρόκληση: να βοηθήσω στην επιμόρφωση των ανθρώπων σχετικά με την ΠΣ και όχι μόνο να τους ευαισθητοποιήσω. Θα μου πείτε, ποια η διαφορά. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Όλοι έχετε ακούσει ξανά και ξανά διαφημίσεις, οδηγίες για το πώς να προστατευτείτε από τη γνωστή σε όλους μας γρίπη. Το πιο απλό είναι να πλένουμε τα χέρια μας! Για να μάθουμε πώς να πλένουμε σωστά τα χέρια μας χρειάστηκε χρόνος και αρκετές οδηγίες. Απλώς πλέναμε τα χέρια μας, γιατί απλώς ξέραμε ότι έπρεπε, αλλά όχι ότι άλλαξε και κάτι δραστικά στον τρόπο που τα πλέναμε.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ΠΣ. Να ευαισθητοποιείσαι για την ΠΣ είναι το ένα κομμάτι, αλλά να γνωρίζεις πραγματικά τι είναι η ΠΣ και πώς να βοηθήσεις ουσιαστικά σε μία τέτοια περίπτωση είναι μία εντελώς διαφορετική διαδικασία.
Υποθέτω ότι για να διαβάζετε αυτό το κείμενο, είστε ήδη κάπως εξοικειωμένοι με τον όρο ΠΣ. Είναι η Νο1 ασθένεια στις νεαρές ηλικίες την εποχή μας και μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία. Υπολογίζεται ότι περίπου 2μιση εκατομμύρια είναι οι ασθενείς με ΠΣ, από αυτούς τα 2/3 είναι γυναίκες. Δεν είναι μόνο η ανακάλυψη της θεραπείας το ζήτημα, αλλά και οι έρευνες που γίνονται από τους επιστήμονες για την αποκατάσταση της φθαρμένης μυελίνης και των βλαβών που προκαλεί η νόσος.
Σίγουρα η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι βασικό μέλημα όλων των συλλόγων, αλλά η εκπαίδευση του κοινού έχει μεγαλύτερη σημασία και μπορεί να αποφέρει πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ασθενών από τον υπόλοιπο κόσμο και στην αποδοχή τους από το ευρύ κοινό. Φορώντας το πορτοκαλί  χρώμα το μήνα που έχει καθοριστεί ως μήνας Ευαισθητοποίησης για την ΠΣ στη χώρα σας, εύχομαι φέτος να το φορέσετε με περισσότερη όρεξη και πάθος για να ενημερώσετε ουσιαστικά το κοινό για το πώς μοιάζει η ζωή με ΠΣ!
Στην υγειά της ευαισθητοποίησης και της σωστής ενημέρωσης, λοιπόν και γιατί όχι, στη θεραπεία της ΠΣ σύντομα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο