Πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας 
και πώς να το κάνουμε 
Της  Editorial Team—31 Ιανουαρίου 2017
Δεκαετίες ασχολούμαστε με την έννοια της φροντίδας του εαυτού μας, της αυτοβοήθειας. Η αυτοβοήθεια θεσπίστηκε ως έννοια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τη δεκαετία του 1980 και καθορίστηκε ως «δραστηριότητες που κάνει το άτομο, η οικογένεια και η κοινότητα για τη βελτίωση της υγείας τους, για την προστασία από ασθένειες, για να ανακτήσουν την καλή τους υγεία». Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει δραματικά ο κόσμος. Η νεοεισαχθείσα πίεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πολλές ώρες εργασίας, οι οικονομικές και πολιτικές αλλαγές σε συνδυασμό με την άνθιση των νέων εξελίξεων στον τομέα της υγείας έχουν γίνει καθημερινότητά μας. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επαναπροσδιορίσουμε τους κανόνες και τις πρακτικές μας ώστε να ικανοποιήσουμε τις παράλογες απαιτήσεις του σημερινού κόσμου.
Η αυτοβοήθεια μπορεί να έχει πολλές μορφές, από την τηλεοπτική προτροπή «κάνε κάτι για σένα» με προτάσεις για πανάκριβα σπα ή απλώς και μόνο να κάνουμε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για να αναπνεύσουμε βαθιά και να αποσυμπιεστούμε συναισθηματικά. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να φροντίσουμε τον εαυτό μας, αλλά το σημαντικό είναι ότι αισθανόμαστε, πλέον, έτοιμοι και ικανοί να αντιμετωπίσουμε ό,τι εμφανίζεται στη ζωή μας. Αυτό συμπεριλαμβάνει το καθημερινό στρες, την αρνητική ενέργεια της καθημερινότητας ή τη μάχη μας με χρόνιες ασθένειες. Τι σημαίνει για τον καθένα μας «αυτοβοήθεια»  και το πώς αυτή πραγματώνεται διαφέρει. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες κοινές πρακτικές για να εντάξετε την αυτοβοήθεια στην καθημερινότητά σας.
Διατροφή
Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμάσουμε το σώμα μας να αντιμετωπίσει ό,τι συμβαίνει είναι να του παρέχουμε γερά θεμέλια για να ξεκινήσει. Η ενέργειά μας, η νοητική μας κατάσταση και η καλή μας κατάσταση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που «εισάγουμε» στο σώμα μας. Πίνοντας 8 ποτήρια νερό ημερησίως και επιλέγοντας αρκετή ποσότητα φρούτων και λαχανικών μέσα στη μέρα βοηθάει το σώμα μας να προετοιμαστεί για όσα έχει να αντιμετωπίσει.
Γέλιο
Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χαχανίσει μέσα στη μέρα. Το γέλιο βελτιώνει τη διάθεση και σίγουρα σας βοηθάει να αναπτερώσετε το ηθικό σας. Παρακολουθήστε αστεία βίντεο με ζώα στο YouTube, μία χιουμοριστική τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία που θα σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε στα γέλια και να δείτε με άλλο μάτι όσα έχετε να κάνετε.
Yoga
Η Yoga είναι μία εξαιρετική και συχνά υποτιμημένη λύση. Σημαντικό ρόλο έχει η άσκηση όταν αναφερόμαστε σε τρόπους φροντίδας του σώματός μας. Δεν είναι, όμως, το ίδιο εύκολο για όλους και κυρίως όσους έχουν κάποια χρόνια ασθένεια. Η  yoga μοιάζει αρκετά έντονη και μπορεί να μπερδεύει κιόλας, αλλά αυτό που οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι υπάρχουν πολλά είδη yoga. Σίγουρα υπάρχει κάποιο κατάλληλο για τον  καθένα από εμάς. Υπάρχουν και ασκήσεις yoga μικρότερης έντασης ή και yoga διαλογισμού που θα μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τη σκέψη μας και τα συναισθήματά μας, όσο θα ασκούμαστε σε πολύ χαλαρό ρυθμό χωρίς να εξαντλούμαστε.
Περιποιηθείτε τον εαυτό σας
Αυτό πάντα είναι στη λίστα όσων κάνουμε για την αυτοβοήθεια. Πηγαίνετε για φαγητό σε ένα ωραίο εστιατόριο, παρακολουθήστε μία ταινία που σας αρέσει. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, παραγγείλετε το αγαπημένο σας φαγητό κα απολαύστε το στη ζεστασιά του σπιτιού σας. Αγοράστε κάτι για τον εαυτό σας από το διαδίκτυο! Γιατί όχι; Εσείς ξέρετε πόσο μπορείτε και μέχρι πού φτάνετε και αξίζετε να κάνετε τέτοιου είδους δωράκια στον εαυτό σας! Κάντε το συνήθεια.
Προχωρήστε πέρα από τον εαυτό σας
Η αυτοβοήθεια δεν περιορίζεται σε δραστηριότητες που κάνετε μόνοι σας. Βγείτε με ένα φίλο ή συναντήστε μία παλιά συμμαθήτρια και πιείτε έναν καφέ ή ένα κρασί. Διαλέξτε κάποιον άνθρωπο που σας κάνει να αισθάνεστε καλά και να περνάτε όμορφα! Μπορεί και να σας δώσει νέα έμπνευση και ενέργεια για να συνεχίσετε.

Όπως και να επιλέξετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, να μην ξεχνάτε ότι η αυτοβοήθεια είναι μία δέσμευση. Καμία μέθοδος δε θα σας βοηθήσει με τη μία. Πάντοτε θα είναι σε προτεραιότητα η σωματική και ψυχική σας υγεία και όσο περισσότερο προσέχετε τον εαυτό σας και ό,τι ΕΣΕΙΣ έχετε ανάγκη, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο