Ας μιλήσουμε για τους πονοκεφάλους


Οι πονοκέφαλοι είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και πολλοί ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση παραπονιούνται για αυτό το αρκετά ενοχλητικό σύμπτωμα. Η αλήθεια είναι ότι για την πλειοψηφία των ανθρώπων ένας απλός πονοκέφαλος θα εξαφανιστεί εύκολα είτε με ένα απλό παυσίπονο, είτε ξαπλώνοντας, είτε πίνοντας λίγο νερό παραπάνω. Αυτό δεν ισχύει για έναν ασθενή με Πολλαπλή Σκλήρυνση, γι αυτό καλό θα ήταν να μη βιαστείτε να τον συμβουλεύσετε, γιατί πραγματικά υποφέρει.
Ένας πονοκέφαλος μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως ημικρανία-αφόρητη αν με ρωτάτε, έντονος πονοκέφαλος, ήπια ενόχληση. Μπορεί να έχει, εξίσου, διάφορες αιτίες.  Η κακή στάση του σώματος, κάποιος μυοσκελετικός τραυματισμός, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάποια αλλεργία, ακόμα και η κακή θέση που κοιμόμαστε. Υπάρχει φυσικά και ο πονοκέφαλος που προκαλείται από συσσωρευμένη ένταση, ειδικά στις γυναίκες πιο συχνός.
Σίγουρα, η πρώτη σκέψη είναι ένα παυσίπονο. Γνωρίζετε, όμως, ότι ένα μασάζ μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο ευεργετικό;

Τα οφέλη του μασάζ
  • Μειώνει του πονοκεφάλους που προκαλεί η συσσωρευμένη ένταση, τις διαταραχές του ύπνου και μειώνει το στρες
  • Βοηθάει να διατηρούμαστε πιο ήρεμοι και πιο χαλαροί με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας
  • Ελαττώνει τους μυϊκούς σπασμούς και τη σπαστικότητα
  • Μειώνει την ένταση που συσσωρεύεται στην πλάτη και στους ώμους μας, καθώς και στον αυχένα
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει το σώμα να αποβάλλει τοξίνες 
Γιατί να προτιμήσω το μασάζ για να γλιτώσω από τους πονοκεφάλους;

Το μασάζ είναι ένας πιο φυσικός τρόπος, αποφεύγοντας τις παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων που, συχνά, συνταγογραφούνται για τον έντονο πονοκεφάλο και την ημικρανία. Απελευθερώνοντας το σώμα από την ένταση που συγκεντρώνεται στους μύες, μειώνει τη συχνότητα και την ένταση των μυϊκών σπασμών και ειδικά όταν η μάλαξη γίνεται στοχευμένα για το κεφάλι, τους ώμους και τον αυχένα. Μειώνοντας την ένταση στα σημεία αυτά, ασκείται μικρότερη πίεση στα νευρικά κέντρα των περιοχών, καθώς και στο αγγειακό σύστημα που τροφοδοτεί τα νεύρα μας. Όταν επαρκεί η παροχή οξυγόνου για την κυκλοφορία του αίματος είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει και τον πόνο.
Πέρα από τη μυϊκή χαλάρωση που προσφέρει το μασάζ, βοηθάει με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο στη μείωση του στρες, ενός παράγοντα που συνδέεται συνήθως με τις χειρότερες ημικρανίες. Αν, μάλιστα, η θεραπεία με μαλάξεις είναι συστηματική, θα δείτε τη συχνότητα των πονοκεφάλων να μειώνεται και τη συναισθηματική σας ισορροπία να επανέρχεται.

Ας δούμε τα είδη των πονοκεφάλων

  • Πονοκέφαλος που προκαλείται λόγω στρες:
    Είναι το πιο συνηθισμένο είδος πονοκέφαλου, το νιώθουμε σαν μία διαρκή και επίμοντη πίεση ή πόνο γύρω από το κεφάλι, κυρίως στο πάνω μέρος της πλάτης, στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η αιτία για αυτόν τον πονοκέφαλο είναι, συνήθως, συσσωρευμένη ένταση στις αντίστοιχες μυϊκές ομάδες.
  • Ημικρανία:
    Η ημικρανία προκαλείται όταν τα αγγεία που περιβάλλουν τους κροτάφους και τη βάση του κρανίου μας διαστέλλονται και δημιουργείται φλεγμονή στα αγγεία, στα νεύρα και στου μύες του κεφαλιού και του αυχένα μας. Πέρα από εξοντωτικό πόνο, οι ημικρανίες μπορεί να συνοδεύνται από ναυτία, διάρροια, δυσανεξία στο φως ή τον ήχο και μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως και μέρες.
  • Τραύμα στον αυχένα:
    Μία απότομη κίνηση του λαιμού αρκεί για να τραυματιστύν οι μύες στην αυχενική μοίρα. Δημιουργείται συσσώρευση μυϊκής έντασης, που  επιτρέπει στον ουλώδη ιστό να καλύψει την τραυματισμένη περιοχή και αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και ο πόνος ή η δυσκινησία είναι φυσικά επακόλουθα.
Πέρα από τη μάλαξη ως τρόπο αντιμετώπισης των πονοκεφάλων, θα ήταν μια καλή ιδέα να αλλάξουμε τη διατροφή μας, τον τρόπο ζωής μας και να προσθέσουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Γιόγκα και pilates είναι από τις πλέον ευεργετικές ασκήσεις που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει την ένταση και το στρες!

(από το φυλλάδιο του κέντρου μασάζ Spa & Massage www.spaandmassage.co.uk)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο