Καλό μας μήνα!

Από το τελευταίο ηλεκτρονικό περιοδικό MS News Today ξεχώρισα τρία άρθρα, ένα από τα οποία θα δημοσιεύσω παρακάτω. Η πρώτη θετική πληροφορία έρχεται και πάλι από τη Μεγάλη Βρετανία και αφορά στους ασθενείς με ΠΣ που βρίσκονται σε αγωγή με Rebif. Με βάση μία μεγάλη κλινική μελέτη που έγινε για την εταιρία Merck σχετικά με το συγκεκριμένο φάρμακο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού ακόμα και μετά από χρόνια χρήση του φαρμάκου. (η σχετική έρευνα τιτλοφορείται Subcutaneous Interferon-β1a Does Not Increase the Risk of Stroke in Patients with Multiple Sclerosis: Analysis of Pooled Clinical Trials and Post-Marketing Surveillanceκαι μπορείτε να τη διαβάσετε στον παραπάνω σύνδεσμο).

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία αφορά στη στοματική μας υγιεινή και στη σχέση της με την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Περισσότερα θα διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί.

Neglecting Your Dental Hygiene Can Hurt Your MS



Αμελώντας τη στοματική μας υγιεινή, μπορεί να κάνουμε κακό στην εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσηςτησ DEBI WILSON
Η στοματική μας υγιεινή δεν είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι αλήθεια. Το τακτικό βούρτσισμα, η χρήση νήματος και η τακτική επίσκεψη για τον τυπικό έλεγχο και καθαρισμό στον οδοντίατρο είναι κάτι που συχνά αμελούμε. 
Όταν πρόκειται, μάλιστα, για ασθενείς με κάποιου τύπου ανπηρία, μία απλή επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να είναι από μόνη της ιδιαιτέρως κουραστική. Όσο κι αν μία μέρα στον οδοντίατρο μας επιφορτίζει με επιπλέον κόπωση, είναι εξαιρετικά σημαντική η υγεία των δοντιών και των ούλων μας για τη γενικότερη καλή μας υγεία.
Από μόνα τους τα βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική μας κοιλότητα είναι ικανά να οδηγήσουν σε ασθένειες και λοιμώξεις. Γι αυτό είναι απαραίτητη η τακτική επίσκεψη στο οδοντιατρείο, ώστε να διατηρήσουμε την καλή στοματική μας υγεία αποφεύγοντας τις επιπλοκές από βακτήρια. Κρίνεται, μάλιστα, πολύ σημαντικό να έχουμε καλή σχέση με τον οδοντίατρό μας για εμάς που έχουμε Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Η συσχέτιση των δύο εξετάζεται σε ένα κείμενο με τίτλο “Multiple sclerosis and oral health: an update” που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας (National Center for Biotechnology). Στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται ότι τόσο η Πολλαπλή Σκλήρυνση όσο και η περιοδοντίτιδα εμφανίζουν κοινά στοιχεία προέλευσης.
Οι ειδικοί της στοματικής μας υγείας θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την κατάσταση της υγείας μας, ώστε να μας δείξουν την ανάλογη προσοχή και να καθορίσουν αν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία για την αποφυγή φλεγμονών.Η κόπωση και η δυσχέρεια που μπορεί να έχουμε σαν ασθενείς με ΠΣ μοιάζει να είναι η κύρια αιτία που αμελούμε τη στοματική μας υγιεινή σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της National MS Society (NMSS) με τίτλο “Dental Health: The Basic Facts” . Η αποφυγή μολύνσεων και στοματικών λοιμώξεων  σε άμεση σχέση με την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΠΣ είναι το κεντρικό θέμα του άρθρου. Τονίζεται, επίσης, ότι η σωστή πέψη και διατροφή σχετίζονται με την καλή στοματική υγιεινή.
Τελευταία με απασχόλησε κυρίως το θέμα των σφραγισμάτων που είχα, εκείνα τα σκούρα τα μεταλλικά, σφραγίσματα από υδράργυρο. Είχα μερικά και με παρότρυναν να τα αφαιρέσω και να τα αντικαταστήσω με νέα, χωρίς υδράργυρο. Υπάρχει η ανησυχία ότι τα συγκεκριμένα σφραγίσματα μπορεί να πυροδοτούν την εξέλιξη της ΠΣ ή ακόμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Φυσικά στο συγκεκριμένο άρθρο της NMSS αναφέρεται ότι δεν υπάρχει επιστημονική επαλήθευση για αυτή τη θεωρία και ο οδοντίατρός μου συμφώνησε ότι δε χρειάζεται να αφαιρεθούν.
Όταν ο σύζυγός μου νόσησε από καρκίνο στο πάγκρεας, ξεκίνησα να κάνω διάφορες αναζητήσεις σχετικά με τη στοματική υγιεινή και άλλες ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται. Έψαχνα, μάλιστα, για αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο καρκίνου. Και να που βρήκα το άρθρο "Αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας εξαιτίας των βακτηρίων του στόματος” στην ιστοσελίδα Pancreatic Cancer Action Network. Σύμφωνα με το άρθρο της γιατρού Jiyoung Ahn υπάρχουν δύο είδη βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα που συνδέονται με αύξηση της εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου κατά 50%. Αυτό από μόνο του για μένα είναι αρκετό για τη σημασία της στοματικής μου υγιεινής.
Και το σημαντικό που θέλω να αποκομίσετε από αυτό το άρθρο μου είναι ότι η στοματική μας υγιεινή είναι εξαιρετικά σημαντική και είναι καλύτερα να προσέχουμε τον εαυτό μας και να προλαβαίνουμε τις άσχημες εξελίξεις πριν ξεκινήσουν.

(το άρθρο θα το βρείτε στο MS News Today)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο