Η κίνηση πρέπει να αποτελεί φυσικό κομμάτι της ζωής μας και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους υγιείς ανθρώπους αλλά και για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με Πολλαπλή ΣκλήρυνσηΑυτή είναι η κύρια ιδέα της εκδήλωσης "Από τα Τάτρα στο Δούναβη" που διοργανώνεται από την Εφηβική Ένωση Ελπίδας στη Σλοβακία.

Θετικά αποτελέσματα

Η τακτική άσκηση υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου φυσιοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να διατηρήσει μεγαλύτερη αυτονομία, καλή κινητικότητα και υψηλότερη ποιότητα ζωής. Στη Σλοβακία, το πρόγραμμα φυσιοθεραπείας στο περιβάλλον του ασθενούς λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια .
Τα ατομικά σχεδιασμένα προγράμματα αποκατάστασης, καθώς  και η άσκηση στην άνεση του σπιτιού κατά τη διάρκεια τακτικών επισκέψεων ενός φυσιοθεραπευτή έχουν ήδη φέρει  θετικά αποτελέσματα για δεκάδες σλοβάκους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση .
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι η πιο διαδεδομένη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος με άγνωστες αιτίες. Υπάρχουν 8000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στη Σλοβακία και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε ηλικία 20 έως 40 ετών. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της σωματικής τους δύναμης και έχουν σχέδια για το μέλλον, επιζητούν να κάνουν  οικογένεια, να κάνουν καριέρα, ταξίδια και ξαφνικά όλα γυρνάνε ανάποδα.

Η τακτική άσκηση, όμως, βοηθάει!

"Παρά τη διάγνωση μιας ανίατης ασθένειας και τις αβέβαιες προοπτικές για το μέλλον, είναι πολύ σημαντικό να μην εγκαταλείψουμε και να αρχίσουμε αμέσως τη θεραπεία. Και η  άσκηση θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ", λέει η έμπειρη φυσιοθεραπεύτρια Erika Kubešová, η οποία εργάζεται με ασθενείς με Πολλαπλή σκλήρυνση σχεδόν 4 χρόνια.
Άσκηση στη σκλήρυνση κατά πλάκας
Ο σκοπός της άσκησης δεν είναι μόνο να ενισχύσει και να  χαλαρώσει τους μύες ολόκληρου του σώματος , αλλά και να αποτρέψει τη συρρίκνωση των μυών και των τενόντων. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με σπαστικές εκδηλώσεις της νόσου που δεν ασκούνται, κινδυνεύουν να βλάψουν ριζικά την κινητικότητα. Η σύγχρονη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει και να σταθεροποιήσει την ασθένεια στους περισσότερους ασθενείς .
Η σωστή μετακίνηση είναι ουσιαστικής σημασίας για τους ασθενείς  ώστε να διατηρούν τη δυναμική τους και την ανεξαρτησία τους όσο το δυνατόν περισσότερο.΄Ενα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι με φυσιοθεραπευτή έχει ξεκινήσει πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια και αποφέρει πραγματικά καλά αποτελέσματα .
Η άσκηση δεν συστηνόταν σε ασθενείς με Πολλαπλή σκλήρυνση στο παρελθόν. Ο λόγος ήταν η εμβάθυνση της κόπωσης, την οποία οι ασθενείς παρουσίαζαν ήδη χωρίς άσκηση.
"Η πρακτική έχει δείξει ότι οι ασθενείς που ασκούνται τακτικά διατηρούν την ορμή του σώματός τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και επομένως την ανεξαρτησία τους και την αυτονομία τους. Φυσικά, προσαρμόζουμε το σχέδιο αποκατάστασης των δραστηριοτήτων στην τρέχουσα κατάσταση και τις ικανότητες της υγείας του ασθενούς. Ο στόχος της άσκησης δεν είναι να καταστραφεί τελείως, αλλά να διατηρηθεί, εάν δεν βελτιωθεί, η σωματική σας κατάσταση με τακτική σωματική δραστηριότητα », εξηγεί ηφυσιοθεραπεύτρια Erika Kubešová.  Η Erika επισκέπτεται ασθενείς στο σπίτι τους για τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο