Πολλή βιταμίνη D μπορεί να βλάπτει

Αρκετοί ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση λαμβάνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D, όπως κι εγώ η ίδια, αλλά όχι χωρίς λόγο.Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν η ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι αρκετή, οι πιθανότητες να νοσήσει από Πολλαπλή Σκλήρυνση κανείς μειώνονται. Συγχρόνως, από έρευνες μαθαίνουμε ότι η λήψη της βιταμίνης D πιθανόν να αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου και να μειώνει τις υποτροπές. 
Κι όμως, σε κάποιες περιπτώσεις η βιταμίνη D μπορεί και να είναι επιβλαβής!
Overdosing on Vitamin D Supplements? It’s possible.

Υπερβολική δόση βιταμίνης D 

Σύμφωνα με μία αναφορά στο Irish Medical Journal , ένας άντρας με Πολλαπλή Σκλήρυνση παρουσίασε συμπτώματα που σχετίζονται με την υπερδοσολογία βιταμίνης D. Ο ασθενής ήταν 45 ετών και καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο όταν άρχισε να έχει εμετούς, δυσκοιλιότητα και να είναι ληθαργικός για περισσότερο από μία εβδομάδα. Στην εντατική οι αιματολογικές του εξετάσεις έδειξαν οξεία υπερασβεστιαιμία, που σημαίνει υπερβολική ποσότητα ασβεστίου στο σώμα του, καθώς και βλάβη στα νεφρά.
Μία περιορισμένη έρευνα του 2016 έδειξε ότι είναι ασφαλής μία καθημερινή δόση 10.400 IU βιταμίνης D3. Όμως η έρευνα αυτή παρακολούθησε τους ασθενείς αυτούς μόνο για 6 μήνες. Ο άντρας από την Ιρλανδία λάμβανε την συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης D επί δύο χρόνια! Μάλιστα, παραδέχτηκε στους γιατρούς ότι δεν είχε επισκεφτεί τον γιατρό για 7 ολόκληρα χρόνια!

Πόση βιταμίνη D θεωρείται υπερβολική, όμως;

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ασθενή, ένας νευρολόγος δήλωσε στον ιστότοπο της  Mayo Clinic’s  ότι η προτεινόμενη δόση είναι 600 IU ημερησίως για ενήλικες έως και την ηλικία των 70 ετών, 800 IU για όσους είναι από 71 και άνω.  Σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από 4,000 IU ημερησίως.Στην περίπτωση που κάποιος αποδειχθεί ότι παρουσιάζει ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η συνιστώμενη δόση είναι  50,000 IU την εβδομάδα για ένα τρίμηνο μέχρι να φτάσουν τα επίπεδα της βιταμίνης στα επιθυμητά επίπεδα. Στη συνέχεια ορίζεται συντηρητική δόση μεταξύ 2,000 και 5,000 IU ημερησίως.

Συζητήστε το με το νευρολόγο σας

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο στο Irish Medical Journal υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην καταπολέμηση της φλεγμονώδους δράσης της Πολλαπλής Σκλήρυνση και γι αυτό το λόγο πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα της βιταμίνης στους ασθενείς και να διορθώνονται όπου χρειάζεται. Ήδη υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα βιταμίνης D διαθέσιμα, εύκολα τα βρίσκει κανείς στα φαρμακεία. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι συνήθως τα λαμβάνουν από μόνοι τους και χωρίς ιατρική καθοδήγηση.
To 2017 πργματοποιήθηκε το Forum της Αμερικανικής Επιτροπής Έρευνας και Αντιμετώπισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Η νευρολόγος Ellen Mowry του ιατρείου της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Νοσοκομείο John Hopkins της Βαλτιμόρης δήλωσε στην παρουσίασή της : “Εξηγώ στους ασθενείς μου ότι και η βιταμίνη D θεωρείται φάρμακο και ακόμα κι αν μπρούν να το προμηθευτούν χωρίς συνταγή, χρειάζεται να συμβολεύονται τον γιατρό τους ”.  Η ίδια προτείνει ημερήσια δόση 5,000 IU για τον μέσο ασθενή.
Το συμπέρασμα είναι ότι η βιταμίνη D, είτε από την έκθεσή μας στον ήλιο, είτε μέσω των κατάλληλων συμπληρωμάτων, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D ή αν ήδη παίρνετε κάποιο, πάντα να συμβουλεύεστε το νευρολόγο σας και να εξετάζετε την ποσότητα της βιταμίνης στον οργανισμό τακτικά.
(Το άρθρο πρωτοεμφανίστηκε στον ιστότοπο  Multiple Sclerosis News Today).
( H εικόνα είναι από PublicDomainPictures from Pixabay).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο