Η διακοπή του καπνίσματος 

καθυστερεί την εξέλιξη

 της Πολλαπλής Σκλήρυνσης 





Μία νέα έρευνα σχετικά με την επίδραση του καπνίσματος στην εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κατέληξε πως η διακοπή του θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιδείνωση της κινητικότητας.

Οι προηγούμενες σχετικές μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Μάλιστα, σχετίζεται με τη μονιμότητα της αναπηρίας και με την εξέλιξη της Υποτροπιάζουσας μορφής σε Προϊούσα. 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα η κινητικότητα στους καπνιστές επιδεινώνεται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, κάτι που λειτουργεί ανεξάρτητα από το άγχος και την κατάθλιψη που παρουσιάζεται, παράγοντες που επίσης επιδεινώνουν την εξέλιξη της νόσου. 

Παράλληλα στην έρευνα τονίζεται ότι ποτέ δεν είναι αργά για έναν άνθρωπο με Πολλαπλή Σκλήρυνση να σταματήσει το κάπνισμα, μιας και όποτε κι αν το αποφασίσει έχει αρκετές πιθανότητες να διαπιστώσει την επιβράδυνση στην πρόοδο της νόσου.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό Brain και παρουσιάστηκε  στην ετήσια εκδήλωση για την Έρευνα και τη Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS) – μία από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις για την Πολλαπλή Σκλήρυνση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 7.983 άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση, άτομα από τη Μεγάλη Βρετανία. 4.000 από αυτούς τους ανθρώπους δεν ήταν καπνιστές, 1.315 καπνιστές και 2.815 ήταν πρώην καπνιστές. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα καθιερωμένα ερωτηματολόγια κατά πόσο η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρέασε τις φυσικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, την ισορροπία τους, την ικανότητα να κρατούν και να πιάνουν αντικείμενα. Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και σε σχέση με το αν και πόσο κάπνιζαν οι συμμετέχοντες. 

Παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, φαίνεται ότι τα ποσοστά ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση που είναι καπνιστές δεν έχουν μεταβληθεί αρκετά. Αυτό, ίσως, να σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και κατάλληλη υποστήριξη ώστε να διακόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον φάνηκε ότι το ποσοστό του καπνίσματος ήταν υψηλότερο στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν από μόνοι τους οι συμμετέχοντες σε σχέση με όσα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν με την επίβλεψη κάποιου γιατρού. Ίσως και αυτός είναι ένας λόγος που τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση και υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος, αν το αποκρύπτουν από τους γιατρούς. Η πληροφορία αυτή τονίζει, συγχρόνως, και τη σημασία των ερωτηματολογίων για τη συλλογή πληροφοριών.

Όπως δήλωσε η Dr Emma Gray, Βοηθός Διευθυντή της Έρευνας στην MS Society,

"Γνωρίζουμε ήδη πόσο επιβλαβές είναι το κάπνισμα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλά η έρευνα αυτή μάς προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες ως προς τα αποτελέσματα που έχει η διακοπή του στη νόσο. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση, ούτως ή άλλως, είναι επώδυνη και προοδευτικά οδηγεί στην αναπηρία. Γνωρίζουμε πλέον ότι το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα της καθημερινότητας, όπως η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και η απώλεια μνήμης. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι η διακοπή του μπορεί να καθυστερήσει την κινητική δυσχέρεια των ασθενών."

“Αυτό που μάς επισημαίνει, επίσης, αυτή η έρευνα, είναι ότι, δυστυχώς ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση επιμένει να καπνίζει και είναι επιτακτική η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος πόσο σημαντικές είναι οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα. Πραγματικά, χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, αλλά πλέον υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης για εκείνον που θα το αποφασίσει."

 (Η τηλεφωνική γραμμή στην Ελλάδα είναι το 1142.)

Σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Nicholas, Σύμβουλο Νευρολογίας και Επικεφαλής για το κλινικό Μητρώο Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση στη Μεγάλη Βρετάνια, 

"Μέσω του Μητρώου Ασθενών της Μεγάλης Βρετανίας μπορέσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες για 7.000 ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση και αυτό μάς επέτρεψε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ανεκτίμητες πληροφορίες σε σχέση με το κάπνισμα και τους ασθενείς. Με τη συλλογή των δεδομένων αυτών οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για έναν ασθενή με Πολλαπλή Σκλήρυνση να διακόψει το κάπνισμα.

"Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, αλλά θα έχει σημαντική διαφορά στην πορεία της νόσου. Από την πλευρά μας ως ειδικοί οφείλουμε μα παρέχουμε στον ασθενή μας κάθε δυνατή πληροφορία σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην πορεία της νόσου και την ίδια στιγμή, χρειάζεται να τούς παρέχουμε την κατάλληλη υποστήριξη για να τους βοηθήσουμε να διακόψουν το κάπνισμα."


*Το άρθρο υπάρχει στη σελίδα της ShiftMS

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο