Η καλύτερη θεραπεία για την Προϊούσα ΠΣ παραμένει το Ocrevus σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης 

της Marisa Wexler MS | 

Vumerity | Multiple Sclerosis News Today | European Commission | illustration of oral pills

Το Ocrevus (οκρελιζουμάμπη) συνεχίζει να είναι το πλέον συνταγογραφούμενο φάρμακο για την Προϊούσα μορφή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Πρωτοπαθώς και Δευτεροπαθώς σύμφωνα με μία ανάλυση της εταιρείας marketing Spherix Global Insights. Ωστόσο, η ίδια ανάλυση αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλες θεραπείες που κερδίζουν έδαφος στους ασθενείς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με Πολλαπλή Σκλήρυνση στην αρχή υπάγονται στην Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ, δηλαδή μορφή της ασθένεια που χαρακτηρίζεται από περιόδους επιδείνωσης (υποτροπές) και περιόδους ύφεσης των συμπτωμάτων.

Με τον καιρό, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ θα προχωρήσουν στην επόμενη μορφή, την Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ. Σε αυτή τη μορφή της νόσου τα συμπτώματα είναι διαρκώς επιδεινούμενα στο πέρασμα του χρόνου. Κάποιοι ασθενείς με Δευτεροπαθώς Προϊούσα θα συνεχίσουν να περνούν περιόδους ύφεσης των συμπτωμάτων και αυτό χαρακτηρίζει την ΠΣ που έχουν ως "ενεργή" Δευτεροπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Στην Πρωτοπαθώς Προϊούσα ΠΣ τα συμπτώματα διαρκώς επιδεινώνονται από την εμφάνιση της νόσου χωρίς να μεσολαβήσει το αρχικό στάδιο με τις υποτροπές και τις υφέσεις. Οι ασθενείς, όμως, μπορεί να παρουσιάζουν φάσεις ύφεσης κάποιες φορές.

Η ανάλυση της εταιρείας Spherix αφορούσε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 758 ανθρώπους με Πρωτοπαθώς ή Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ και λάμβαναν ανοσοτροποποιητικές θεραπείες. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από 148 νευρολόγους στις Η.Π.Α.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Ocrevus είναι ακόμη η πιο συνήθης αγωγή που συνταγογραφείται σε ασθενείς με Δευτεροπαθώς ΠΣ με υποτροπές. Ωστόσο, νεότερα φάρμακα, κυρίως ο τροποποιητής υποδοχέων S1P (από του στόματος χορήγηση) με την ονομασία Zeposia (οζανιμόδη)* και η θεραπεία  με το μονοκλωνικό αντίσωμα CD20 με την ονομασία Kesimpta (οφατουμουμάμπη)** (χορήγηση υποδόρια) φαίνεται να χρησιμοποιούνται συχνότερα σύμφωνα με μία ανακοίνωση που έγινε.

Το Ocrevus  είναι μία θεραπεία της Genentech (μέλος της  ομάδας της Roche) με το μονοκλωνικό αντίσωμα CD20 και είναι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για την Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ.  It continues to “dominate” across prescriptions for this type of MS, the report found.

"Όσοι ασθενείς με Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ  είναι σε αγωγή με το Ocrevus  φαίνεται να είναι αρκετά ευχαριστημένοι με την ανταπόκρισή τους στην ανοσοτροποποιητική αυτή θεραπεία και έχουν την επιθυμία να συνεχίσουν αυτήν την θεραπεία που θεωρούν ότι τους ωφελεί", αναφέρεται.

Καμία θεραπεία δεν έχει εγκριθεί ακόμη για τις προϊούσες μορφές της ΠΣ που δεν είναι ενεργές, είναι χωρίς υποτροπές. Σύμφωνα με την αναφορά της εταιρείας Spherix τα δεδομένα των τελευταίων τεσσάρων ετών δείχνουν ότι οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, όπως το Ocrevus  ή αποτελεσματικές θεραπείες από του στόματος όπως το Zeposia και το Mavenclad (κλαδριβίνη) χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ασθενείς.

Η συγκεκριμένη αναφορά υπογραμμίζει, επίσης, δύο νέες θεραπείες για την ΠΣ που διερευνώνται : η μία είναι η  tolebrutinib  από την Sanofi Genzyme, και η fenebrutinib, από την Genentech. Και οι δύο αυτές θεραπείες στόχο έχουν να μπλοκάρουν την κινάση τυροσίνης του Bruton (BTK), μία πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη φλεγμονώδη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων που οδηγούν στην ΠΣ.



Σημαντικά νέα που διαβάζουμε στην αναφορά είναι ότι η θεραπεία με tolebrutinib είναι η μοναδική που έχει δοκιμαστεί σε όλες τις προϊούσες μορφές Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ακόμα και στη μη ενεργή Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ!

Η fenebrutinib  έχει δοκιμαστεί σε δοκιμές σε άμεση σύγκριση με το Ocrevus, επιτρέποντας, έτσι, όχι μόνο να ελεγχθεί το φάρμακο, αλλά να ελεγχθεί και σε σχέση με την πλέον γνωστή θεραπεία που υπάρχει.

"Φαίνεται πιθανό το Ocrevus να διατηρήσει τη θέση της βασικής θεραπείας για την Προϊούσα ΠΣ, υπάρχουν , όμως, επιτυχημένες κλινικέ δοκιμές και μία θετική προσέγγιση από τον  FDA για τις νέες ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, κυρίως στις μη ενεργές προϊούσες μορφές. Έτσι θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιλογές θεραπείας για τους ασθενείς.", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


Zesposia

** Kesimpta

*** το άρθρο θα το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο
https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2021/11/08/ocrevus-still-top-therapy-progressive-ms-forms-report-finds/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο