Τα μοντέλα διατροφής Swank και Wahls φαίνεται ότι βοηθούν με την κόπωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΠΣ

Steve Bryson PhD avatar

του Steve Bryson PhD | 

diet and fatigue | Multiple Sclerosis News Today | Research | Overhead shot of colorful fruits, vegetables, herbs, spices, grains, fish

FOXYS FOREST MANUFACTURE/SHUTTERSTOCK


Το διατροφικό μοντέλο Swank βασίζεται στην χαμηλή πρόσληψη λιπαρών και το διατροφικό μοντέλο Wahls στον αποκλεισμό τροφών από τη διατροφή. Και τα δύο διατροφικά μοντέλα φαίνεται ότι , μετά από κλινική δοκιμή τριών μηνών, πέτυχαν την  μείωση της κόπωσης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με  Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ.
Bruce Bebo, PhD, από την National MS Society που χρηματοδότησε τη μελέτη τόνισε: "Είναι ενθαρρυντικό ότι μειώθηκε η κόπωση και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής των ασθενών και στις δύο ομάδες. Αυτή η καλά οργανωμένη μελέτη δείχνει ότι μία υγιεινή διατροφή είναι ένας τρόπος για να ανακτηθεί η λειτουργικότητα σε ανθρώπους με ΠΣ".
Η μελέτη με τίτλο "Η επίδραση των μοντέλων διατροφής Swank και Wahls στην κόπωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση:  Η τυχαιοποιημένη δοκιμή παράλληλου βραχίονα WAVES" δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό για την Πολλαπλή Σκλήρυνση Experimental, Translational and Clinical.

Η κόπωση είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα της ΠΣ και επηρεάζει περίπου το 80% των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από πνευματική και φυσική εξάντληση που εμποδίζει τα άτομα με ΠΣ να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η κόπωση συνδέεται με αυξημένη αναπηρία και περιορισμένη ποιότητα ζωής των ασθενών.

Παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να υποστηρίζουν κάποια συγκεκριμένη διατροφή για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, κάποιες προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν ότι συγκεκριμένα μοντέλα διατροφής μπορούν να μειώσουν την κόπωση στους ασθενείς.

Ο Roy Swank, MD, PhD προτείνει ένα μοντέλο διατροφής γνωστό ως Swank diet. Βάση αυτού περιορίζεται η πρόσληψη κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών και ελαίων, ενώ δίνεται έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, τα άπαχα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Κλινικές δοκιμές που έχουν διεξαχθεί μελετώντας αυτού του είδους τη διατροφή έδειξαν ότι υπήρξε μείωση της κόπωσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ.

Η δρ.Terry Wahls με τη σειρά της δημιούργησε την ονομαζόμενη και The Wahls elimination diet,μία τροποποιημένη παλαιολιθική διατροφή. Σε αυτό το διατροφικό μοντέλο αποκλείονται οι πολύ επεξεργασμένες τροφές, κυρίως οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, και ενθαρρύνεται η πρόσληψη κρέατος, ψαριών, φρούτων, ριζών και ξηρών καρπών. Η σόγια, οι σπόροι, λαχανικά τύπου σολανιδών* (οι τομάτες, οι πατάτες, οι πιπεριές), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά αποκλείονται επίσης από αυτή τη διατροφή. Περιορισμένες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι και αυτό το διατροφικό μοντέλο ανακουφίζει από την κόπωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με Προϊούσα και Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ.



Όπως υποδεικνύουν οι έρευνες οι διατροφικές αυτές προσαρμογές μοιάζει να είναι δημοφιλείς μεταξύ των ασθενών με ΠΣ. Την μελέτη NCT02914964 διεξήγαγαν η και ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Iowa με σκοπό να διερευνήσουν την επίδραση των δύο διατροφικών μοντέλων στην κόπωση.

"Στόχος αυτής της μελέτης ήταν να υπολογίσει και να συγκρίνει τα αποτελέσματα της διατροφής Swank και Wahls στην κόπωση και την ποιότητα ζωής ατόμων με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ", όπως ανέφερε η ομάδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 87 ενήλικες με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ που παρουσίαζαν κόπωση. Τούς δόθηκαν οδηγίες να ακολουθήσουν την διατροφή που έκαναν για 12 εβδομάδες, δοκιμαστική περίοδος ελέγχου. Στη συνέχεια, 43 τυχαία επιλεγμένοι συμμετέχοντες ακολούθησαν το διατροφικό μοντέλο Wahls και 44 το μοντέλο Swank για 24 εβδομάδες (διάστημα 6 μηνών).

Το προκαταρκτικό αποτέλεσμα ήταν η επίδραση κάθε διατροφής σε σχέση με την Κλίμακα Σοβαρότητας της Κόπωσης (Fatigue Severity Scale), ένας τρόπος υπολογισμού της κόπωσης από τις αναφορές των ασθενών. Στην κλίμακα αυτή τα υψηλότερα σημεία αντιπροσωπεύουν περισσότερη κόπωση σε διάστημα 3 μηνών.(12 εβδομάδες). Η ποιότητα ζωής και η φυσική λειτουργικότητα μετρήθηκαν επίσης.

77 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τις πρώτες 12 εβδομάδες του προγράμματος με συνέπεια, κατά 79,5% στην ομάδα που ακολούθησε το μοντέλο Swank και κατά 86,8% σε εκείνους που τούς ανατέθηκε το μοντέλο Wahls. Από αυτά τα άτομα, 72 ολοκλήρωσαν και τις 24 εβδομάδες με υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με τα διατροφικά μοντέλα που τους ανατέθηκαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο διατροφές μείωσαν σημαντικά την κόπωση. Με τη διατροφή Swank τα ποσοστά κόπωσης μειώθηκαν κατά 0,94 μονάδες στις 12 εβδομάδες και κατά 1,01 μονάδα μετά από 24 εβδομάδες. Στην ομάδα που ακολούθησε το διατροφικό μοντέλο Wahls η κόπωση μειώθηκα κατά 0,71 μονάδες στις 12 εβδομάδες και κατά 1,31 μονάδα μετά από 24 εβδομάδες.

Τα ευρήματα της μελέτης θεωρήθηκαν ουσιαστικά μιας και η μείωση της κόπωσης ήταν μεγαλύτερη από 0,45 μονάδες, κάτι που υποδεικνύει σημαντικό όφελος αυτών των δύο διατροφικών μοντέλων στην κόπωση που σχετίζεται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως ανέφερε και η ομάδα.

Ένας επιπλέον τρόπος μέτρησης της κόπωσης, η κλίμακα MFIS (Modified Fatigue Impact Scal), έδειξε εξίσου σημαντική μείωση της κόπωσης των ασθενών που ακολούθησαν είτε το ένα μοντέλο είτε το άλλο μετά από 12 και 24 εβδομάδες. Ωστόσο, μετά από 24 εβδομάδες όσοι ήταν στην ομάδα Wahls ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της κόπωσης σε σχέση με όσους ήταν στην ομάδα Swan

Η αξιολόγηση της πνευματικής και φυσικής ποιότητας ζωής των ασθενών  όπως πραγματοποιήθηκε από την κλίμακα Ποιότητας Ζωής Ασθενών με ΠΣ (Multiple Sclerosis Quality of Life-54 (MSQoL-54)) έδειξε σημαντικές βελτιώσεις και στις δύο ομάδες. Το διατροφικό μοντέλο Swank βελτίωσε σημαντικά την πνευματική υγεία μετά από 24 εβδομάδες, ενώ το μοντέλο  Wahls παρουσίασε στοιχεία βελτίωσης τόσο στις 12 όσο και στις 24 εβδομάδες.

Οι μεταβολές ως προς τον δείκτη μέτρησης της ποιότητας ζωής  MSQoL-54 ήταν αξιοσημείωτες και από κλινικής άποψης μετά από 12 και 24 εβδομάδες, η ομάδα ασθενών που ακολούθησε το διατροφικό μοντέλο Wahls παρουσίασε σημαντικότερη βελτίωση από εκείνους που ακολούθησαν το μοντέλο Swank.

Ως προς την απόσταση που διένυαν οι ασθενείς σε 6 λεπτά (τρόπος να εξεταστεί η ικανότητα βάδισης) δεν υπήρξε βελτίωση σε καμία από τις δύο ομάδες μετά από 12 εβδομάδες. Σε εκείνους που ήταν στην ομάδα Wahls όμως, παρουσιάστηκε βελτίωση κατά 6% μετά από 24 εβδομάδες. Αφού αποσύρθηκαν από την μελέτη οι συμμετέχοντες που δεν είχαν συμμορφωθεί με τη διατροφή που τους ανατέθηκε, στο διάστημα των 24 εβδομάδων βελτιώθηκε σημαντικά η ικανότητα βάδισης των συμμετεχόντων και από τις δύο ομάδες.

"Είναι πιθανό η ικανότητα βάδισης των συμμετεχόντων να χρειάζεται περισσότερο χρόνο να παρουσιάσει βελτίωση σε σχέση με τα αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής και την κόπωση των ασθενών που ακολούθησαν τις διατροφικές παρεμβάσεις", όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Το 47% όσων ακολούθησαν τη διατροφή Swank ανέφερε βελτίωση στην πνευματική τους λειτουργία  και το 50% στην ποιότητα της φυσικής τους κατάστασης. Στην ομάδα εκείνων που ακολούθησαν τη διατροφή Wahls, το 68,4% παρουσίασαν βελτίωση της πνευματικής τους λειτουργίας και το 60,5% στην φυσική τους κατάσταση. Μετά την προσαρμογή της μελέτης σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δεν συμμορφώνονταν με τα διατροφικά μοντέλα, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στην ομάδα Wahls (74,2%), αντί της ομάδας Swank (45.5%) μετά από 12 εβδομάδες, όχι όμως και μετά από 24.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η παρατήρηση σημαντικών μειώσεων της κόπωσης και βελτιώσεων της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων συνεισφέρει στην κοινότητα ασθενών και επιστημόνων για την ΠΣ. Ο τρόπος συνεισφοράς είναι η δυνατότητα επιλογής ενός εκ των δύο προτεινόμενων διατροφικών μοντέλων για τους ασθενείς, καθώς και ότι φαίνεται πως υπάρχουν υποκείμενοι μηχανισμοί που οδηγούν στην βελτίωση και δεν εξαρτάται μόνο από συγκεκριμένες διατροφές.

"Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να παρέχουν επαρκή αιτιολόγηση για μελλοντικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε μεγαλύτερο δείγμα ατόμων και με μεγαλύτερη διάρκεια ώστε να αξιολογηθεί η ενεργότητα της νόσου και να διερευνηθούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί με τους οποίους η κάθε διατροφή μπορεί να επιδρά στην εξέλιξη της ΠΣ", προσέθεσαν οι ερευνητές.

Η National MS Society συνέστησε στους ασθενείς να συμβουλευτούν την ιατρική ομάδα που τους παρακολουθεί προτού υιοθετήσουν κάποια νέα διατροφή. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ήταν: "Επιλέγοντας ένα μοντέλο διατροφής που αποκλείει κάποιες ομάδες τροφίμων ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη σε βιταμίνες ή μέταλλα, κάτι που θα επηρεάσει την συνολική εικόνα της υγείας".

Η  National MS Society κατέληξε :"Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί επαρκώς για τα διατροφικά αυτά μοντέλα, καθώς και για τα συμπληρώματα που χρειάζεστε αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια από αυτές τις προσεγγίσεις." 


*nightshades-σολανίδες

**το άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα  https://multiplesclerosisnewstoday.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο