Ο ιός Epstein-Barr είναι η πιο πιθανή αιτία εμφάνισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης



Boston, MA Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία προοδευτική νόσος που επηρεάζει περίπου 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ΠΣ. Είναι πιθανόν ότι ο ιός Epstein Barr ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου σύμφωνα με μία μελέτη ερευνητών του Harvard T.H. Chan School of Public Health. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό στις 13 Ιανουαρίου 2022.

«Η υπόθεση ότι ο ιός EBV είναι η αιτία της ΠΣ ερευνήθηκε από την ομάδα μας και άλλους για αρκετά χρόνια, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που το αποδεικνύει με σημαντικά στοιχεία αιτιότητας», είπε ο Alberto Ascherio, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής του Harvard Chan School και επικεφαλής της έρευνας. «Είναι ένα μεγάλο βήμα δεδομένου ότι παρουσιάζει στοιχεία ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ΠΣ θα μπορούσαν να αποφευχθούν καταστέλλοντας την μόλυνση από τον ιό EBV και στοχεύοντας τον συγκεκριμένο ιό θα οδηγηθούμε στην ανακάλυψη θεραπείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση» πρόσθεσε.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στην ΠΣ το ίδιο το ΚΝΣ επιτίθεται στο περίβλημα της μυελίνης που προφυλάσσει τους νευρώνες στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Η αιτία της παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής με τον ιό EBV, ένας ερπητοϊός που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση και αφήνει στον ασθενή μία υποβόσκουσα μακροχρόνια φλεγμονή, να φαίνεται ότι είναι ο βασικός ύποπτος. Έχει αποδειχθεί δύσκολο να συσχετιστεί ο ιός με την νόσο γιατί ο EBV μολύνει το 95% των ενηλίκων και η ΠΣ είναι μία σχετικά σπάνια νόσος, ενώ τα πρώτα συμπτώματά της εμφανίζονται περίπου 10 χρόνια μετά την μόλυνση με τον EBV . Για να καθοριστεί η σύνδεση μεταξύ του EBV  και της ΠΣ οι ερευνητές προχώρησαν σε μία έρευνα μεταξύ πάνω από 10 εκατομμυρίων ενηλίκων που υπηρετούσαν στον Αμερικανικό στρατό. Μεταξύ αυτών αναγνωρίστηκαν 955 που διαγνώσθηκαν με ΠΣ όσο υπηρετούσαν.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα ορού που είχαν ληφθεί σε χρονικό διάστημα δύο ετών από τον στρατό και καθόριζαν κατά πόσο είχαν προσβληθεί από τον ιό EBV κατά την χρονική στιγμή του πρώτου δείγματος, καθώς, επίσης, και την σχέση μεταξύ της μόλυνσης από τον EBV και την εμφάνιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κατά την θητεία τους. Σε αυτό το σώμα στρατού ο κίνδυνος εμφάνισης ΠΣ αυξήθηκε κατά 32 φορές μετά την μόλυνση από τον EBV, ενώ παρέμεινε ο ίδιος μετά την μόλυνση από άλλους ιούς. Τα επίπεδα του ορού της  αλυσίδας νευροϊνιδίων (NFL), ένας βιοδείκτης της εκφύλισης των νεύρων που είναι τυπική στην ΠΣ, αυξήθηκαν μόνο μετά την μόλυνση με τον ιό Epstein-Bar. Τα ευρήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποιον άλλο γνωστό παράγοντα κινδύνου και αυτό συνηγορεί στο ότι ο ιός EBV είναι η κύρια αιτία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Ο Ascherio αναφέρει ότι το διάστημα που μεσολαβεί από την μόλυνση με τον ιό EBV και την εμφάνιση της ΠΣ ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα της νόσου δεν διαγιγνώσκονται στα πρώτα στάδια εύκολα και στο γεγονός ότι ο ίδιος ο ιός EBV παραμένει στον οργανισμό του ξενιστή-ασθενή και ενεργοποιείται κατά διαστήματα δημιουργώντας φλεγμονές.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καταστέλλεται αποτελεσματικά η μόλυνση από τον ιό EBV, αλλά είτε ένα εμβόλιο κατά του ιού είτε καταπολεμώντας τον ιό με ειδικά αντιικά φάρμακα θα μπορούσε να σημάνει είτε την αποτροπή της ΠΣ είτε την οριστική θεραπεία της», κατέληξε ο Ascherio.

Άλλοι ερευνητές του Harvard Chan School που συνέβαλαν σε αυτή την έρευνα είναι οιKjetil Bjornevik, Marianna Cortese, Michael Mina, και η Kassandra Munger.

Η χρηματοδότηση για αυτή την έρευνα προήλθε από τα ακόλουθα ιδρύματα National Institute of Neurological Disorders and Stroke, National Institutes of Health (NS046635, NS042194, and NS103891), the National Multiple Sclerosis Society (PP-1912-35234), the German Research Foundation (CO 2129/ 1-1), the National Institutes of Health (DP5- OD028145), and the Howard Hughes Medical Institute.

«Η μεγάλης διάρκειας ανάλυση δείχνει ότι ο ιός Epstein-Barr είναι ο επικρατέστερος που σχετίζεται με την εμφάνιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης», σύμφωνα με τους Kjetil Bjornevik, Marianna Cortese, Brian C. Healy, Jens Kuhle, Michael J. Mina, Yumei Leng, Stephen J. Elledge, David W. Niebuhr, Ann I. Scher, Kassandra L. Munger, Ascherio, Science, January 13, 2022, doi: 10.1126/science.abj8222

*το άρθρο θα το βρείτε στον  ακόλουθο σύνδεσμο
https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/epstein-barr-virus-may-be-leading-cause-of-multiple-sclerosis/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο