Τα αποτελέσματα από την δοκιμή του Simvastatin για την Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ αναμένονται το 2025

Marisa Wexler MS avatar

της Marisa Wexler MS | 

simvastatin | Multiple Sclerosis News Today | SPMS | illustration of graphic with the words


Ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή MS-STAT2, δοκιμή που αφορά στην αποτελεσματικότητα του Simvastatin, ενός φαρμάκου για την μείωση της χοληστερόλης, ως προς την καθυστέρηση της εξέλιξης της Δευτεροπαθώς Προϊούσας ΠΣ. Συνολικά αυτή τη στιγμή 964 άτομα συμμετέχουν στην δοκιμή (NCT03387670). Το πλήθος των συμμετεχόντων κάνει την κλινική αυτή δοκιμή την μεγαλύτερη δοκιμή για την Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ που διεξάγεται όχι από κάποια εμπορική εταιρεία, αλλά από το University College London). Αποτελέσματα από τη δοκιμή αναμένονται το 2025.

"Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώσαμε την εγγραφή των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή MS-STAT2,μία δοκιμή ορόσημο για τους ανθρώπους που ζουν με την Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ", είπε ο Jeremy Chataway, PhD, καθηγητής νευρολογίας στο University College London  και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής στην συνέντευξη Τύπου.

"Η συμμετοχή 964 ατόμων για την κλινική δοκιμή MS-STAT2 είναι πραγματικά ένας αριθμός ορόσημο για την έρευνα στην ΠΣ και είμαστε ευγνώμονες για κάθε έναν και κάθε μία που θα μάς προσφέρουν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για αυτή την δοκιμή", δήλωσε η βοηθός διεύθυνσης της έρευνας στην MS Society PhD Emma Grey.

"Αν αποδειχτεί επιτυχημένη η κλινική δοκιμή θα μπορούσε να σημαίνει ότι μία κοινή, οικονομικά προσιτή ουσία όπως είναι η στατίνη θα είναι η πρώτη θεραπεία για την ΠΣ που προστατεύει τα νεύρα!", όπως δήλωσε ο Chataway.

Θα ανατεθεί στους συμμετέχοντες τυχαία να λαμβάνουν το Simvastatin (40mg την ημέρα για τον πρώτο μήνα και 80mg την ημέρα μετά) ή το placebo για περίοδο 3 ετών. Ο κύριος στόχος είναι να εκτιμηθεί πόσο επηρεάζει την εξέλιξη της αναπηρίας βάσει της κλίμακας EDSS.

"Με δεδομένο ότι σε καιρό πανδημίας ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μαζευτούν σχεδόν 1.000 άτομα να  λάβουν μέρος στην κλινική αυτή δοκιμή, σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι από εμάς χρειάστηκε να είμαστε στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας. Είναι, πραγματικό, επίτευγμα!", είπε ο Chataway. "Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους υπέροχους ανθρώπους που συμμετέχουν στην δοκιμή, εκείνοι είναι που μας βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτό τον αριθμό ορόσημο. Να του ευχαριστήσουμε, επίσης, και για την δέσμευσή του χρόνου τους, η δοκιμή θα διεξάγεται για περίοδο τουλάχιστον 3 ετών! Περιμένουμε με ανυπομονησία να κοινοποιήσουμε τα αποτελέσματα το 2025".

Όπως πρόσθεσε η δρ.Gray, "Τη στιγμή που αναδεικνύονται αρκετές θεραπείες για την ΠΣ, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν καμία θεραπευτική λύση ακόμα. Η δοκιμή αυτή είναι ένας ακόμα λόγος για την κοινότητά μας να ελπίζουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά χάρη σε όλους όσους συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή θα μπορέσουμε να γνωρίζουμε έως το 2025 κατά πόσο το Simvastatin θα μπορέσει να γίνει η πρώτη θεραπεία ΠΣ που θα προστατεύει τα νεύρα".

Το Simvastatin είναι στατίνη, ένα είδος φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για την μείωση της χοληστερόλης. Συγχρόνως, οι στατίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, κάτι που τις κάνει να είναι ελκυστικές υποψήφιοι ως θεραπευτική αγωγή για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Μία προηγούμενη μελέτη Φάσης 2 με την ονομασία MS-STAT (NCT00647348) αφορούσε στο Simvastatin συγκριτικά με το placebo σε 140 ασθενείς με Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ σε περίοδο δύο ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αγωγή ελάττωσε την εγκεφαλική ατροφία και καθυστέρησε την εξέλιξη της αναπηρίας και της γνωσιακής έκπτωσης. Τα οφέλη αυτά ήταν ανεξάρτητα από την επίδραση του φαρμάκου στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ο τρόπος που θα μπορούσε να είναι ευεργετικό το Simvastatin στην ΠΣ δεν είναι ξεκάθαρος. Μία υπόθεση είναι ότι το φάρμακο θα μπορούσε να διατηρήσει υγιή τα εγκεφαλικά κύτταρα βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Η μελέτη Φάσης 2 με την ονομασία MS-OPT (NCT03896217) που χρηματοδοτείται, επίσης, από το University College London εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Η δοκιμή έχει σκοπό να συμπεριλάβει περίπου 40 άτομα με Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ που θα λαμβάνουν είτε το Simvastatin είτε το placebo. Κεντρικός στόχος της μελέτης είναι να εκτιμηθεί η επίδραση της αγωγής στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκεφάλου μέσω μαγνητικής μετά από 20 εβδομάδες.

Για την MS-OPT έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές συμμετεχόντων αυτή την στιγμή στο University College London.


*το άρθρο προέρχεται από τον ιστότοπο MS News Today
www.multiplesclerosisnewstoday.com



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο