7 παράξενα και ασυνήθιστα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης 

Patricia Silva PhD avatar

της Patricia Silva PhD | 28 Απριλίου2021

unusual symptoms of MS

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία ασθένεια μοναδική για κάθε ασθενή, ο κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά συμπτώματα. Υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα σε όλους τους ασθενείς, όπως ο πόνος και η χρόνια κόπωση. Κάποιοι, όμως, αντιμετωπίζουν πιο ασυνήθιστα συμπτώματα. 

Παρακάτω περιγράφονται επτά από τα λιγότερα κοινά συμπτώματα της ασθένειας.

Δυσκολία με την ομιλία

Κάποιοι ασθενείς με ΠΣ μπορεί να παρατηρήσουν προβλήματα με την ομιλία, όπως για παράδειγμα να μπερδεύουν τα λόγια τους και να δυσκολεύονται να εκφραστούν. Η δυσαρθρία και η δυσφωνία, μία βραχνάδα στην φωνή, είναι συμπτώματα που έχουν αναφερθεί από ασθενείς. Ακόμα μπορεί να παρατηρηθεί διαφοροποίηση στην εκφορά του λόγου, μεγάλες παύσεις μεταξύ των λέξεων ή και μεμονωμένων συλλαβών.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε εστίες στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον λόγο και την ομιλία, αλλά και εξαιτίας αδυναμίας συντονισμού των μυών του στόματος, της γλώσσας και των χειλιών που έχει προκληθεί από βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν αυτούς τους μύες. Η δυσφωνία μπορεί να συνδέεται με αντίστοιχη ατονία του διαφράγματος.

Προβλήματα κατάποσης

Τα προβλήματα κατάποσης, γνωστά ως δυσφαγία, και οι διαταραχές στην ομιλία, συνήθως, πάνε μαζί στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Σε έναν βαθμό είναι οι ίδιοι μύες που εμπλέκονται και στις δύο λειτουργίες. Οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν ότι η τροφή έχει κολλήσει στον λαιμό τους ή ένα αίσθημα πνιγμού όσο τρώνε ή πίνουν. Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν στοματική ξηρότητα, που μπορεί να προκαλέσει την δυσκολία στην κατάποση. Σε μερικές περιπτώσεις ΠΣ το πρόβλημα κατάποσης είναι αρκετά σοβαρό, δεδομένου ότι ενδέχεται να υπάρξει αναρρόφηση τροφών ή υγρών στους πνεύμονες και να προκληθεί πνευμονία αναρρόφησης.

Αναπνευστικά προβλήματα και η "αγκαλιά της ΠΣ" (‘MS hug’)

Αναπνευστικά προβλήματα δεν συναντά κανείς συχνά στην ΠΣ, ειδικά στα πρώτα στάδια της ασθένειας. Είναι πιο πιθανό να παρατηρηθούν σε προχωρημένες και πιο σοβαρές περιπτώσεις ΠΣ και αιτία είναι οι μύες που είναι υπεύθυνοι για την αναπνοή και επηρεάζονται από την ασθένεια, όπως εκείνοι που αναφέραμε για την ομιλία και την κατάποση. 

Η "αγκαλιά της ΠΣ" (The “MS hug”) είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς ως αίσθημα πίεσης περιμετρικά του στήθους, κάτι σαν να σε ζουλάνε. Δεν θεωρείται ότι σχετίζεται άμεσα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν στιγμές που το αίσθημα αυτό είναι τόσο έντονο ώστε οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα να αναπνεύσουν ή και φόβο ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.
Να σημειωθεί ότι τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να είναι συνέπεια της πνευμονίας αναρρόφησης. Παράλληλα, κάποια φάρμακα, όπως τα μυοχαλαρωτικά, τα ηρεμιστικά και τα οπιοειδή αναλγητικά, μπορεί να καταστείλουν την αναπνοή. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο αυτές οι θεραπείες καλό είναι να επιβλέπονται από τον ειδικό αξιολογώντας το ιατρικό ιστορικό του ασθενή σε περίπτωση που έχει εμφανίσει αναπνευστικά προβλήματα ή δυσκολία στην κατάποση.

Τρόμος, μυϊκές συσπάσεις

Οι μυϊκές συσπάσεις και ο τρόμος είναι κοινά συμπτώματα σε άλλες ασθένειες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, όπως το Parkinson, δεν θεωρούνται συχνά συμπτώματα της ΠΣ. Τρόμος  είναι μία ακούσια κίνηση του σώματος που εμφανίζεται στα άκρα ή στο κεφάλι. Οι ασθενείς με ΠΣ αναφέρουν τρόμο, κυρίως, στα άκρα τους, αλλά ακόμα και στο κεφάλι, τον κορμό και τις φωνητικές χορδές.  Στην ΠΣ θεωρείται ότι ο τρόμος προκαλείται εξαιτίας βλαβών στα νευρικά κέντρα που είναι υπεύθυνα για τον συντονισμό των κινήσεων. Κάποια φάρμακα μπορεί, επίσης, να προκαλούν τρόμο.

Κρίσεις

Οι κρίσεις είναι αποτέλεσμα ξαφνικών, μη ελεγχόμενων και μη ομαλών ηλεκτρικών εκκενώσεων στον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές συμπεριφοράς, αλλαγές στις κινήσεις και στο επίπεδο συνειδητότητας. Δεν είναι τόσο συνηθισμένες στην ΠΣ, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 2-5% των ασθενών τις αναφέρει σε σχέση με ένα 5% του μέσου πληθυσμού. Σχεδόν το 70% των κρίσεων στην ΠΣ είναι εστιακές, προέρχονται από μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και όχι από ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί οι κρίσεις παρουσιάζονται σε ασθενείς με ΠΣ συχνότερα σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό, αλλά πιθανολογείται ότι οι εστίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο μπορεί να τις πυροδοτούν. Ένας τρόπος να ελεγχθούν οι κρίσεις είναι σπασμολυτικά φάρμακα και η διαρκής παρακολούθησή τους.

Απώλεια ακοής

Η απώλεια της ακοής είναι ένα, ακόμα, σπάνιο σύμπτωμα της ΠΣ. Περίπου ένα 6% των ασθενών εμφανίζουν προβλήματα ακοής. Συχνά σχετίζεται με βλάβες στην διαδρομή του ακουστικού νεύρου. Η κώφωση εξαιτίας της ΠΣ είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμα.

Κνησμός, φαγούρα

Ο κνησμός χαρακτηρίζεται από ένα μη φυσιολογικό αίσθημα τσιμπήματος από βελόνες, κάψιμο ή έντονο πόνο των ιστών. Το αίσθημα αυτό ονομάζεται δυσαισθησία, ένα είδος χρόνιου πόνου και η προέλευσή τους θεωρείται νευρολογική, που σημαίνει ότι ο πόνος αυτός δεν ανταποκρίνεται σε τοπικές αγωγές όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στον κνησμό ως αλλεργική αντίδραση.

Η φαγούρα στην ΠΣ προκαλείται από βλάβη των νευρικών απολήξεων στο δέρμα ή στο νεύρα που στέλνουν σήματα από το δέρμα στον εγκέφαλο.

***

Στην ιστοσελίδα MultipleSclerosisNewsToday δημοσιεύονται άρθρα καθαρά για πληροφόρηση και όχι σε αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών.
Το άρθρο βρίσκεται στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο