Πόσο χρειάζεται να ανησυχούμε για το σκιαγραφικό;
του ED TOBIAS

από τη στηλη , THE MS WIRE  του ED TOBIAS.

Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (
FDA) εξέδωσε συναγερμό ασφαλείας σχετικά με το γαδολίνιο, το σκιαγραφικό υγρό που χρησιμοποιείται όταν κάνουμε Μαγνητική, εκείνο το μπλε υγρό που εγχέεται στο σώμα μας όταν ο γιατρός ζητήσει Μαγνητική προ και μετά σκιαγραφικού. Το χρωματιστό αυτό υγρό χρειάζεται ώστε όταν εισέρχεται στο σώμα μας να «φωτίζονται» οι περιοχές του εγκεφάλου που παρουσιάζουν φλεγμονή.
Το ζήτημα είναι ότι οι οδηγίες της ΥΤΦ μοιάζουν ημιτελείς και αφήνουν περιθώρια να ανησυχώ ως προς το αν πραγματικά θα έπρεπε να ανησυχώ. Στις οδηγίες αναφέρεται ότι μικρή ποσότητα του σκιαγραφικού μπορεί να παραμένει στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, για μήνες ή και χρόνια αφού έχουμε κάνει την εξέταση. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, η κατακράτηση του γαδολινίου δεν έχει συνδεθεί άμεσα με επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία των ασθενών με υγιή νεφρική λειτουργία. Η ΥΤΦ θεωρεί πως τα οφέλη από τη χρήση του γαδολινίου υπερτερούν σε σχέση με τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει.

Και να, γιατί ανησυχώ
Ανάμεσα στις οδηγίες που έχει εκδόσει η ΥΤΦ σχετικά με το γαδολίνιο στο πρελθόν, η τελευταία μόνο ζητά από τις εταιρίες που παράγουν σκιαγραφικά με βάση το γαδολίνιο να διεξάγουν νέους ελέγχους και σε ζώα και σε ανθρώπους. Ναι, αυτό με ανησυχεί.
Σύμφωνα με την ΥΤΦ «οι μόνες γνωστές επιπλοκές εξαιτίας του γαδολινίου που παρατηρήθηκαν αφορούσαν ασθενείς με ήδη υπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια». Στη συνέχεια αναφέρει:
«Στην ΥΤΦ έφτασαν αναφορές που αφορούσαν επιπλοκές σε διάφορα όργανα ασθενών με υγιή νεφρική λειτουργία. Δεν ήταν, όμως, δυνατό να συσχετιστούν αυτές οι επιπλοκές με την κατακράτηση του γαδολινίου».

Άρα, αν καταλαβαίνω σωστά, η ΥΤΦ έλαβε αναφορές για επιπλοκές σε ασθενείς χωρίς κανένα πρόβλημα στα νεφρά, αλλά δεν ήταν εφικτό να συνδεθούν αυτά τα περιστατικά με το σκιαγραφικό μέσα στον εγκέφαλό τους.

Η πιο πρόσφατη Μαγνητική που έκανα με σκιαγραφικό έγινε το Δεκέμβριο, σχετικά κοντά στην περίοδο που εξέδωσε η ΥΤΦ τις οδηγίες. Πριν την εξέταση, ρώτησα την ακτινολόγο για τη γνώμη της σχετικά με τις οδηγίες αυτές και αυτό που με απασχόλησε ήταν ότι δεν είχε ιδέα.

Συνήθως κάνω μία με δύο μαγνητικές το χρόνο από τότε που χρησιμοποιείται το γαδολίνιο (1988). Αυτό σημαίνει περίπου 30 με 60 απεικονιστικούς ελέγχους μέσα σε 30 περίπου χρόνια, ελέγχους κατά τους οποίους το γαδολίνιο εγχεόταν στο σώμα μου. Δεν ακούγεται μεγάλη ποσότητα;
Η νευρολόγος μου είναι ενήμερη και για τις οδηγίες της ΥΤΦ και για τη σχετική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας, βάσει της οποίας ο εγκέφαλος πιθανόν κατακρατά κάποιο από το εγχεόμενο γαδολίνιο. Η ποσότητα είναι πολύ μικρή και ο αριθμός των ατόμων που φαίνεται να αντιμετώπισαν πρόβλημα εξαιτίας αυτού φαίνεται να είναι περιορισμένος, γι αυτό το λόγο με καθησύχασε να μην ανησυχώ.
Εμπιστεύομαι τη νευρολόγο μου. Αν εκείνη δεν ανησυχεί, δεν ανησυχώ ούτε εγώ. Θα έχω όμως το νου μου, για όποια νέα πληροφορία υπάρχει σχετικά με την κατακράτηση των χημικών που χρησιμοποιούνται για τις Μαγνητικές!



Δεν τρομοκρατούμαστε, ενημερωνόμαστε και συζητάμε πάντα με το γιατρό μας! Η σχέση γιατρού-ασθενούς είναι σχέση συνεργασίας και έχουμε κι εμείς ευθύνη να συνεργαζόμαστε σωστά με τον εκάστοτε ειδικό υγείας!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο