ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ;

Μία βρετανική έρευνα υποδεικνύει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του ιού της ανεμοβλογιάς και του έρπη με την Πολλαπλή Σκλήρυνση
Η έρευνα συσχέτιζε τη συχνότητα εμφάνισης ανεμοβλογιάς ή έρπητος σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση και υπέδειξε σχέση μεταξύ των ασθενειών αυτών, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο στη θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά όσο και στον εμβολιασμό για ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας Prevalence of a history of prior varicella/herpes zoster infection in multiple sclerosisδημοσιεύτηκαν στο Journal of Neurovirology.

Είναι δύσκολο να καθοριστεί από τους επιστήμονες η ακριβής αιτία της ΠΣ, αλλά σύμφωνα με αρκετές έρευνες είναι προφανές ότι εφαλτήριο της ασθένειας είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντολογικών και γενετικών παραγόντων. Μεταξύ των περιβαλλοντολογικών παραγόντων υπάρχουν και κάποιοι ιοί που έχουν θεωρηθεί ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς παραμένει στον οργανισμό μας από τη στιγμή που έχουμε μολυνθεί ήδη μία φορά. «Κοιμάται» στο νευρικό μας σύστημα και αργότερα, σε κάποια άλλη στιγμή, ο ιός αυτός μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να εξελιχθεί στην ασθένεια του έρπητα.

Ο έρπης εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα υπό ανοσοκαταστολή. Οι θεραπείες με ανοσοτροποοιητικά και ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα στους ασθενείς με ΠΣ έχουν σχετιστεί με την εκ νέου ενεργοποίηση του ιού.

Χάρη στα Τ-λεμφοκύτταρα ο ιός αυτός παραμένει σε αδράνεια στο σώμα μας, αλλά οι νέες θεραπείες στοχεύουν ακριβώς σε αυτά τα λεμφοκύτταρα και είναι πιθανόν να μειωθεί η άμυνα του οργανισμού απέναντι στον  ιό της ανεμοβλογιάς και του έρπητα.
 Σύμφωνα με τα όσα διαπιστώνει η ερευνητική ομάδα, «Δεδομένου ότι η χρήση των ανοσοτροποποιητικών θεραπειών νέας γενιάς διαρκώς αυξάνεται και είναι πολύ πιθανό τέτοιες θεραπείες να επηρεάζουν την ανοχή του ανοσοποιητικού συστήματος και τα αντανακλαστικά του απέναντι στον ιό της ανεμοβλογιάς και του έρπητα, είναι σημαντικό να διαπιστώνεται αν οι ασθενείς με ΠΣ έχουν νοσήσει πρότερα από τον ιό (ανεμοβλογιά) ή έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου στο σώμα τους (έρπης ζωστήρ)»
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια σε 1.206 τυχαίους ασθενείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόττινχαμ για να υπολογίσουν τη συχνότητα εμφάνισης ανεμοβλογιάς και έρπητα.
605 ασθενείς συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 53. Κανένας από αυτούς δεν ήταν σε ανοσοκαταστολή.
Η πλειοψηφία (86%) ανέφερε ότι είχε περάσει ανεμοβλογιά, όπως αναμενόταν. 17 ασθενείς (3%) ανέφεραν ότι έπαθαν ανεμοβλογιά μετά τη διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές «Υπάρχει μία μειοψηφία ασθενών με ΠΣ που δεν είχε εκτεθεί στον ιό της ανεμοβλογιάς πριν ξεκινήσουν θεραπεία, αλλά μολύνθηκαν μετά την αρχή της θεραπείας από τον ιό και αυτό χρειάζεται να το λαμβάνουμε υπόψη κατά την επιλογή των θεραπευτικών αγωγών».
Και προσθέτουν, «Οι έρευνες δείχνουν πως ακόμα κι ο εμβολιασμός γι τον ιό του έρπητα θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη για τους ασθενείς με ΠΣ, ειδικά για όσους πρόκειται να λάβουν ανοσοτροποποιητική αγωγή».
104 από του 594 ασθενείς (17%) που απάντησαν στο ερώτημα για τον έρπητα ζωστήρα ανέφεραν τουλάχιστον 1 περιστατικό. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το ποσοστό ήταν υψηλότερο του αναμενόμενου στο δείγμα πληθυσμού και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ασθενείς.
Προσθέτουν δε ότι η υψηλότερη συχνότητα του ιού του έρπητα σε ασθενείς με ΠΣ δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική ότι οι γυναίκες ασθενούν πιο συχνά από ΠΣ.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που είχαν ιστορικό με τον ιό του έρπητα ζωστήρα είχαν ήδη μολυνθεί με τον ιό πριν τη διάγνωση της ΠΣ.
«Η συγκριτική αναλογία όσων είχαν ήδη ιστορικό έρπητα ζωστήρα πριν διαγνωσθούν με ΠΣ υποδηλώνει ότι η ύπαρξη του ιού πιθανόν να αποτελεί παράγοντα πυροδότησης της ΠΣ ή να είναι ένδειξη μίας αντίδρασης του ανοσοποιητικού που οδηγεί στην ΠΣ.
Η ομάδα καταλήγει ότι το ποσοστό ατόμων με ιστορικό έρπητα στην ΠΣ φαίνεται να είναι πιο υψηλό σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ασθενών.

(https://multiplesclerosisnewstoday.com/2017/12/27/survey-may-support-link-between-varicella-zoster-virus-and-ms/)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο