Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο κυτταρικό μηχανισμό που μπορεί να προκαλεί δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δυόμιση εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ΠΣ. Διαγιγνώσκονται συνήθως  μεταξύ 20 και 30 ετών, συχνότερα οι γυναίκες. Αν και η ακριβής αιτία της νόσου παραμένει ανεξακρίβωτη, η ΠΣ προκαλεί στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στη μυελίνη, την ουσία που προστατεύει τα νεύρα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.Αυτό προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, μείωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου και το σχηματισμό βλαβών στο σώμα. Τα συμπτώματα ποικίλουν και περιλαμβάνουν μυϊκούς σπασμούς, κινητικά προβλήματα, πόνο, κόπωση καθώς και προβλήματα στην ομιλία. 
Από καιρό οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι τα εργοστάσια των κυττάρων μας, τα μιτοχόνδρια, συμμετέχουν στην ΠΣ. Οι ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Έξετερ και της Αλμπέρτα, χρησιμοποίησαν δείγματα ανθρώπινων ιστών και ανακάλυψαν μία πρωτεΐνη με την ονομασία Rab32, η οποία εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες στον εγκέφαλο των ασθενών με ΠΣ μεν, απουσιάζει, όμως,  από τα υγιή κύτταρα του εγκεφάλου. Και όπου υπάρχει αυτή η πρωτεΐνη το τμήμα του κυττάρου που αποθηκεύει το ασβέστιο πλησιάζει πολύ κοντά στα μιτοχόνδρια. Η κακή επικοινωνία που προκύπτει από το ασβέστιο πυροδοτεί την αντίστοιχη κακή συμπεριφορά των μιτοχονδρίων. Ουσιαστικά προκαλείται τοξικότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα σε ασθενείς με ΠΣ. 
Οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς προκαλεί τη συρροή της πρωτεΐνης Rab32. Πιστεύουν, όμως, ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινά από τη βάση του ίδιου του κυττάρου. Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναζητήσουν αποτελεσματικότερες θεραπείες που θα στοχεύουν στην πρωτεΐνη αυτήν και θα τους βοηθήσει να καθορίσουν αν υπάρχουν και άλλες πρωτεΐνες που πυροδοτούν την ΠΣ. 
Ο καθηγητής Πολ Έγκλετον της Ιατρικής Σχολής του Έξετερ, δήλωσε: «Η επίδραση της ΠΣ στις ζωές των ανθρώπων μπορεί να είναι καταστροφική, μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα, την ομιλία, τη γνωσιακή ικανότητα και τόσα άλλα.»
«Μέχρι στιγμής, όλα τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν συντήρηση των συμπτωμάτων. Μιας και ακόμη δε γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες, το εύρος της έρευνας είναι περιορισμένο. Τα εντυπωσιακά νέα ευρήματα άνοιξαν ένα νέο δρόμο για να ερευνήσουμε. Είναι ένα καίριο βήμα και με τον καιρό ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές αγωγές για την ΠΣ.» Η έρευνα δημοσιεύθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την ΠΣ (MS Awareness Week). 
Ο δρ. Ντέιβιντ Σλέι από την MS Society, ανέφερε: «Κανένας δε γνωρίζει με βεβαιότητα τι προκαλεί την ΠΣ και κάθε έρευνα που γίνεται και μας βοηθά να καταλάβουμε περισσότερα για το πώς θα τη σταματήσουμε είναι καλοδεχούμενη.» 
Αυτή τη στιγμή για περισσότερους από 100.000 ασθενείς στη Μ. Βρετανία, που ζουν με αυτή την απρόβλεπτη ασθένεια, δεν υπάρχει κατάλληλη αγωγή. «Θα θέλαμε να υπάρχουν αρκετές θεραπείες για να επιλέξουν οι ασθενείς και να έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν την αγωγή τους την κατάλληλη στιγμή.» Η Τρις Ντέικιν, ασθενής με ΠΣ, δέχτηκε με χαρά την έρευνα αυτή. Όπως είπε: «Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς και μόνο περισσότερες πληροφορίες για την ΠΣ, σίγουρα γνωρίζοντας μία αιτία για ό,τι γίνεται μέσα στο κεφάλι μας, βοηθάει όλους μας». 
Η ανακοίνωση για την πρωτεΐνη που συνδέει την ενδοπλασματική πίεση με ατέλειες στα μιτοχόνδρια στην ΠΣ δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroinflammation.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο