Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, παρατίθεται η παρακάτω μελέτη και ευχαριστώ πολύ τον κ. Καμπέρη για την παραχώρηση των στοιχείων.

Απόσπασμα
ιστορικο:
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από μία αντίδραση του ανοσοποιητικού στα αντιγόνα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι σύγχρονες ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όμως, αδυνατούν να βελτιώσουν πολλά από τα συμπτώματα, όπως ο πόνος και η κατάθλιψη. Κατά συνέπεια οι ασθενείς στρέφονται σε εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, παρόλο που τα οφέλη αντίστοιχων θεραπειών δεν έχουν αξιολογηθεί αντικειμενικά. Γι αυτό το λόγο σχεδιάστηκε η παρούσα μελέτη για να αξιολογήσει την επίδραση του βελονισμού στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ασθενών με ΠΣ
μεθοδοι:
Τριάντα ένας ασθενείς με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΥΔΠΠ), που ήδη ήταν σε αγωγή με ανοσορυθμιστές,  μοιράστηκαν τυχαία ανάλογα με το φύλο σε πειραματικές και εικονικές ομάδες σε μία μελέτη χωρίς να γνωρίζουν ποιοι ελέγχονται και ποιοι ελέγχουν. Σε κανονικές επισκέψεις τους στα εξωτερικά ιατρεία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου υποβλήθηκαν άλλοι σε πραγματικό και άλλοι σε εικονικό ηλεκτροβελονισμό. Χρησιμοποιήθηκαν προτυπωμένα ερωτηματολόγια για να αξιολογηθεί η επίδραση του ηλεκτροβελονισμού στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι αρχικές και οι ακόλουθες αξιολογήσεις περιελάμβαναν την αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης (Κλίμακα Αναπηρίας-Expanded Disability Status Scale), του πόνου (Οπτική Αναλογική Κλίμακα Πόνου) και της ποιότητας ζωής (λειτουργικότητα βάσει FAMS) για να προσδιοριστεί η επίδραση του ηλεκτροβελονισμού στην ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Ο ηλεκτροβελονισμός βελτίωσε ποικιλοτρόπως την ποιότητα ζωής των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου και της κατάθλιψης. Οι κλίμακες αυτοαναφοράς υπόκεινται πιο  πολύ στη βελτίωση σε σχέση με τις πιο αντικειμενικές κλινικές μετρήσεις.
συμπερασμα:
Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι ο ηλεκτροβελονισμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τέτοιων ασθενών. Τα αποτελέσματα  δείχνουν ότι  θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στις κανονικές κλινικές αξιολογήσεις και η αξιολόγηση μέσω των κλιμάκων αυτοαναφοράς της ποιότητας ζωής, ώστε  να εντοπίζονται πιο γρήγορα οι αλλαγές.
Αριθμοσ καταχωρισησ δοκιμησ:

RBR-58yq52.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο