Και λίγη "διατροφή" ακόμα...

Σύμφωνα με έρευνες, μία πλούσια σε λαχανικά διατροφή δημιουργεί βακτήρια που καταπολεμούν τις φλεγμονές , όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση
(multiplesclerosisnewstoday.com)
Patricia Inacio, PhD

Μια πλούσια σε λαχανικά διατροφή  και η μικρότερη πρόσληψη πρωτεϊνών μείωσε τη φλεγμονή ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση ρυθμίζοντας  τους μικροοργανισμούς του εντέρου και παράγοντας βακτήρια που βοηθούν τον οργανισμό να ελέγξει  ένα υπερ-αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα.  
Η μελέτη στην οποία αναφέρονται τα ευρήματα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Frontiers in Immunology με τίτλο «Ανοσοποιητική και Κλινική Επίδραση της Ρύθμισης  της Διατροφής και του Μικροβιώματος  του Εντέρου σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση»
Όλο και περισσότερα νέα δεδομένα συνηγορούν στην αντίληψη ότι αλλαγές στη χλωρίδα των μικροοργανισμών του εντέρου μας, αλλιώς γνωστών και ως «μικροβίωμα», διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Όπως ακριβώς η χλωρίδα του εντέρου μας επηρεάζεται από τις αντιβιώσεις, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η διατροφή μας. Και τα δύο έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την αλληλεπίδραση του μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού μας. Παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με μία έρευνα με τα καθιερωμένα πειραματόζωα (ποντίκια) για την Πολλαπλή Σκλήρυνση – πειραματική αυτοάνοση  εγκεφαλομυελίτιδα σε ποντίκια – έδειξε πως μία διατροφή χαμηλή σε θερμίδες είχε ευνοϊκά αποτελέσματα στην αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα, σε αντίθεση με μία διατροφή πλούσια σε αλάτι (νάτριο), η οποία αύξησε την κινητικότητα των Τh17 λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού μας προκαλώντας αρνητικά αποτελέσματα.
Μία ομάδα ερευνητών ερεύνησε κατά πόσο  η δραστηριότητα της νόσου της Πολλαπλής  Σκλήρυνσης θα μπορούσε να επηρεάζεται από διατροφικούς παράγοντες. Η ομάδα αυτή διεξήγαγε μία μικρή πιλοτική μελέτη σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση στο Κέντρο Αποκατάστασης Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση Don Carlo Gnocchi Foundation στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα μικροβιώματα των εντέρων των συμμετεχόντων παράλληλα με πρόσθετες κλινικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος τη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα ξανά στους ασθενείς που ακολούθησαν δύο διαφορετικά διαιτολόγια – κάποιοι ακολούθησαν το μοντέλο της Δυτικής διατροφής και οι υπόλοιποι ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λαχανικά και χαμηλή σε πρωτεΐνες τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Η Δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από τη συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος,  επεξεργασμένα δημητριακά, τροφές με γλυκαντικές ουσίες, αλάτι και σε γενικές γραμμές υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ω6 λιπαρών οξέων.
20 ασθενείς συμμετείχαν συνολικά στη μελέτη και χωρίστηκαν ισομερώς: 10 στη Δυτική διατροφή και 10 στην ομάδα της διατροφής με λαχανικά και χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών.
Το μικροβίωμα των ασθενών μεταβλήθηκε μέσω της διατροφής: Όσοι ακολούθησαν το χαμηλό σε πρωτεΐνες και πλούσιο σε λαχανικά διαιτολόγιο είδαν το μικροβίωμά τους να αναπτύσσει ένα βακτήριο με ονομασία Lacnospiraceae και διαπίστωσαν βελτίωση των φλεγμονών του προφίλ τους.
Το βακτήριο αυτό παράγει μία βουτυρική ένωση που φαίνεται να αυξάνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα μειώνει τη φλεγμονή.
Αυτή και μόνο η ομάδα παρουσίασε σημαντική βελτίωση της αναπηρίας , βάσει της κλίμακας EDSS, και συγχρόνως μειώθηκαν οι υποτροπές στους ασθενείς που ακολούθησαν αυτό το διαιτολόγιο.
Οι ασθενείς που τράφηκαν βάσει του Δυτικού τρόπου διατροφής αντιθέτως εμφάνισαν αύξηση των βακτηρίων τύπου Eurzrchaeota, που είχαν συνδεθεί με συχνότερες υποτροπές σε παιδιατρικούς ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Συμπερασματικά μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ενισχύουν την πεποίθηση ότι η διατροφή μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ακόμη όπλο για να ρυθμίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να πολεμά τις φλεγμονές αλλάζοντας το εντερικό μας μικροβίωμα.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, «Θα ήταν σημαντικό να επαναλάβουμε τα αποτελέσματα αυτά σε ευρύτερο φάσμα ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση, καθώς και να επεκτείνουμε τις παρατηρήσεις μας και σε άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες εκτός της Πολλαπλής Σκλήρυνσης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο