Αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά και βιταμίνη D
Μερικά θρεπτικά συστατικά εμποδίζουν την φλεγμονή και συνιστώνται ιδιαιτέρως. Από τα σπουδαιότερα είναι ένα άλλο λιπαρό οξύ, το εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ).
Τα ψάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ΕΡΑ. Περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα, όπου η κατανάλωση ψαριού είναι μεγάλη, εμφανίζουν λιγότερα κρούσματα σκλήρυνσης κατά πλάκας. Καταναλώνοντας αρκετό ψάρι, δίνουμε διπλή ευχαρίστηση στον οργανισμό μας: το ψάρι δεν είναι μόνο πλούσιο σε ΕΡΑ αλλά περιέχει και αρκετή ποσότητα βιταμίνης D.
Γενικώς οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, και αφού δεν είναι ικανός να τις συνθέσει μόνος του, πρέπει να προσλαμβάνονται από τις τροφές. Μόνο η βιταμίνη D μπορεί να συντεθεί στον οργανισμό.
Ο μετασχηματισμός του αραχιδονικού οξέος στους μεσάζοντες της φλεγμονής είναι μια εξέλιξη οξείδωσης.
Οι βιταμίνες A, E, C και μερικά ιχνοστοιχεία (όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος) έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επομένως αντιφλεγμονώδεις.
Πώς να αποφύγουμε την πρόσληψη αρκετού αραχιδονικού οξέος:
● Αποφεύγοντας το βούτυρο προτιμώντας διαιτητικές μαργαρίνες.
● Καταναλώνοντας φυτικά έλαια υψηλής διατροφικής αξίας. Συμβουλεύουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φουντουκέλαιο και λάδι από καρύδι.
● Τα καρύδια και τα φουντούκια όχι μόνο περιέχουν φυτικά έλαια υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά επίσης σελήνιο και βιταμίνες. Είναι καλό η δίαιτά μας να περιλαμβάνει όσπρια όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια, φάβα.
● Καταναλώνουμε ψάρι 2 ή 3 φορές την εβδομάδα. Ιδιαιτέρως τα πλουσιότερα σε λιπαρά όπως η ρέγκα, η σαρδέλα, ο κολιός, το σκουμπρί, τα οποία είναι υψηλής περιεκτικότητας σε εικοσιπεντανοικό οξύ. Ο τόνος αντιθέτως δεν επιτρέπεται, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αραχιδονικό οξύ.
● Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος (μέχρι 100γρ δυο φορές την εβδομάδα). Απαγορεύονται τα αλλαντικά.
● Όχι περισσότερα από δυο αυγά την εβδομάδα.
● Χρησιμοποιούμε γαλακτοκομικά προϊόντα φτωχά σε λιπαρά. Γάλα με 1.5% λιπαρά, γιαούρτι με 2% λιπαρά και άπαχα τυριά.
Οι προτιμότερες τροφές είναι:
● Ρύζι σκούρο, δημητριακά και μακαρόνια
● Γλυκά λαχανικά (κολοκύθα, κρεμμύδια, καρότα)
● Σισαμέλαιο η εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
● Λινέλαιο πάντοτε ωμό
● Ζεστά πιάτα (σούπες, κρέμες δημητριακών και οσπρίων)
● Λαχανικά εποχής ωμά και βραστά
 Καθημερινά, 2 έως 3 φρούτα εποχής. 


(Το πλήρες άρθρο θα το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο 
http://holisticlife.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο