Αϋπνία
από το βιβλίο της Ίνγκριντ Όλμπριχτ (Ingrid Olbricht) «Είναι όλα ψυχοσωματικά;» (“Alles phsychisch?”)

Ο ύπνος ανέκαθεν απασχολούσε τη φαντασία του ανθρώπου. Στην αρχαιότητα θεωρούταν ένα μυστικιστικό και απόκρυφο γεγονός, «αδερφός του θανάτου».
Μέχρι πρότινος ο ύπνος ήταν η διακοπή της εγρήγορσης, μία παθητική κατάσταση που εκφραζόταν με την επιβράδυνση της σωματικής λειτουργίας και την αποχή από τη δραστηριότητα που συνέβαινε πριν. Μόλις το 1920 με 1930 αναγνωρίστηκε ότι ο ύπνος είναι μία εξίσου ενεργητική κατάσταση όπως η εγρήγορση και ότι θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό ότι ο βιολογικός ρυθμός αποτελείται από περίπλοκους ορμονολογικούς τακτικούς κύκλους. Σε αυτό υπάγεται μία από τις πλέον ενεργητικές διαδικασίες, αυτή της δημιουργίας αποθεμάτων ενέργειας που εναλλάσσεται με την κατανάλωση αυτών στη φάση της αφύπνισης.
Στην εποχή μας η αϋπνία είναι ένα συχνό φαινόμενο, για το οποίο οι άνθρωποι ζητούν πλέον ιατρική βοήθεια. Μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να μπορέσει κανείς να απολαύσει το νυχτερινό του ύπνο χωρίς ενδιάμεσες αφυπνίσεις. Βλέπετε σε αυτό βοήθησε και η τεχνολογία, μιας και μέσα από το φως των ηλεκτρονικών συσκευών, ο εγκέφαλος θεωρεί ότι είναι μέρα και δυσκολεύεται να βρεθεί σε φάση ύπνου.
Υπάρχουν, όμως, τόσα άλλα ζητήματα που απασχολούν το σημερινό άνθρωπο και τον εμποδίζουν να κοιμηθεί. Και δεν είναι μόνο αυτό, σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι πλέον δεν κουράζεται τόσο σωματικά στην εργασία του και έτσι, κινείται πολύ λιγότερο. Τα περιστατικά αϋπνίας απαντώνται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα.

Για να διαχειριστούμε την αϋπνία, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να βρούμε πιθανές αιτίες:

Διαταραχές ύπνου εξαιτίας αντικειμενικών παραγόντων
Περιβαλλοντικές αιτίες
Οργανικές αιτίες

Διαταραχές ύπνου εξαιτίας ψυχολογικών παραγόντων
Αϋπνία
Διακοπτόμενος ύπνος
Δυσκολία αφύπνισης
Ψυχιατρικές νόσοι                                                               


Να δούμε όμως, πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που βασανίζει πολλούς από εμάς:


·         Μην πηγαίνετε κατευθείαν για ύπνο μετά τη δουλειά. Είναι χρήσιμο να μεσολαβήσει ένα στάδιο αποφόρτισης στη διάρκεια του οποίου θα κάνετε κάτι χαλαρωτικό. Μια τέτοια πρακτική είναι ο διαλογισμός και η ιδανική ώρα είναι περίπου μία ώρα πριν πάτε για ύπνο.
·         Κρατάτε ημερολόγιο ή σημειώστε στην ατζέντα σας ιδέες, υποχρεώσεις ή πράγματα που πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα.
·         Απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Το φως που εκπέμπει η οθόνη του κινητού και του τάμπλετ μπορούν να αναστατώσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας.
·         Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για ύπνο κυμαίνονται μεταξύ 16 και 19 βαθμών Κελσίου.
·         Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει αρκετή σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια της ημέρας. Μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται κατά μέσο όρο 150 λεπτά την εβδομάδα κάνοντας μέτρια έως έντονη άσκηση, κοιμούνται καλύτερα.
·         Αν είστε προβληματισμένοι ή έχετε ένταση αφιερώστε 15 λεπτά την ημέρα στην… αποσυμπίεση. Καταγράψτε τα προβλήματά σας σε ένα τετράδιο, ώστε να μην τα φέρνετε στο υπνοδωμάτιο.

Από σχετικό άρθρο στη διεύθυνση ιστού 
http://www.onmed.gr/ygeia/story/361651/aypnies-6-tips-gia-na-tis-nikisete

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο