Αϋπνία λόγω πόνου. Τι πιο εξαντλητικό;

του Devin Garlit—18 Αυγούστου 2017

Από τα πιο γνωστά συμπτώματα της ΠΣ είναι η κόπωση. Δεν ακούγεται, λοιπόν,  παράξενο να μας συμβουλεύουν να ξεκουραζόμαστε. Στην πράξη πολλοί από εμάς θα προσπαθήσουμε να ξεκουραστούμε και θα καταλήξουμε να αισθανόμαστε χάλια στην ουσία, γιατί πολύ συχνά ενώ θέλουμε να κοιμηθούμε ή και να χαλαρώσουμε, έχουμε να σκεφτούμε και τον πόνο. Είναι αυτό που ονομάζω «painsomnia» , η αδυναμία να κοιμηθώ ή να ξεκουραστώ εξαιτίας σωματικού πόνου. Πολλοί ασθενείς με χρόνιες ασθένειες το βιώνουν. Είναι κάτι που μπορεί να μετατρέψει την απλή κόπωση σε μαρτύριο.
Λέγεται ότι τα άτομα με ΠΣ χρειάζονται τουλάχιστον 5πλάσια ενέργεια σε σχέση με ένα υγιές άτομο για να κάνουν τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Δεν μπορώ να ξέρω αν επιστημονικά αυτό ευσταθεί, μπορώ , όμως, να σας διαβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία ότι το αισθάνομαι ακριβώς έτσι! Η ζωή με ΠΣ μοιάζει σαν να σε απομυζεί. Η κόπωση, σκεφτείτε ότι μοιάζει σαν να προσπαθείς να περπατήσεις ενώ ταυτόχρονα κολυμπάς, η καθημερινότητα που μοιάζει να με εξαντλεί όλο και πιο γρήγορα. Όλα μοιάζουν διαρκώς και πιο εξαντλητικά. Κάποτε, πριν την ΠΣ, είχα απίστευτη ενέργεια, διαρκώς έκανα κάτι. Τελευταία είμαι ακριβώς το αντίθετο. Αναζητώ μία παύση, ένα διάλειμμα συνέχεια, ιδιαίτερα όταν έχει πολλή ζέστη.
Το ζήτημα με την κόπωση στην ΠΣ είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα ξεκούρασης ή ύπνου που θα βοηθήσει. Δεν είσαι ποτέ σίγουρος. Απλώς θα σέρνεσαι κάποιες μέρες και θα παλεύεις να βγάλεις τη μέρα σου, όταν συμβαίνει αυτό. Σίγουρα, όμως, η κόπωση γίνεται πολύ χειρότερη όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς καν το βράδυ.  Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που μπορεί να βοηθήσει είναι να έχεις ήδη απόθεμα αρκετής χαλάρωσης, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος δε στο επιτρέπει;
Κάποιοι βιώνουν τον πόνο ως ένα αίσθημα καύσου, σαν να φλέγεται το σώμα τους από μέσα προς τα έξω. Άλλοι νιώθουν ένα μόνιμο αίσθημα μουδιάσματος ή και τσιμπήματος. Μπορεί να μην έχει την ίδια αίσθηση με αυτό που ευρύτερα λέμε «πόνο», μπορεί να είναι μία διαρκώς αυξανόμενη ενόχληση.
Εγώ, για παράδειγμα, κατά διαστήματα έχω την αίσθηση ότι τα πόδια μου είναι μούσκεμα, ακόμα κι αν ήταν ολόστεγνα όλη τη μέρα. Άλλοι έχουν έντονο κνησμό από τον οποίο δεν ξεφεύγουν με τίποτα. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση των σπασμών που σε αφήνουν άγρυπνο όλη νύχτα. Είναι τόσα πολλά και διαφορετικά αυτά που δε σε αφήνουν να ευχαριστηθείς τον ύπνο σου, που μοιάζει λογικό αν την επόμενη μέρα κουτσαίνεις ή σέρνεις τα πόδια σου.
Μετράς δε μετράς προβατάκια, όσο παραμένεις ξαπλωμένος, τόσο το σκέφτεσαι όλο και περισσότερο. Για μένα αυτό και μόνο αρκεί να με τρελάνει. Φαντάζεστε να είστε εξουθενωμένοι, αλλά το σώμα σας να μη συνεργάζεται και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε; Είναι πραγματικά απαίσιο. Μην πω πόσο πιο εξαντλημένοι θα αισθάνεστε την επόμενη ημέρα. Ώρες ώρες μοιάζει με σκληρή τιμωρία!
Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάσταση, όμως τίποτα δε φαίνεται να αποδίδει. Κάποιοι παίρνουν φάρμακα για τη σπαστικότητα, μήπως τους βοηθήσουν. Άλλοι, όπως εγώ, χρησιμοποιούμε ιατρική μαριχουάνα. Και φυσικά υπάρχουν και τα υπνωτικά χάπια για μερικούς. Όλα αυτά έχουν και παρενέργειες. Μία από αυτές είναι η αίσθηση αδυναμίας την επόμενη ημέρα. Πραγματικά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχω βρει τη λύση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο