Το 35o συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Θεραπεία και την Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS) που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Στοκχόλμη ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα και αποδείχτηκε εκπαιδευτικό για τους συνέδρους.
Μεταξύ της 11ης και της 13ης Σπτεμβρίου 2019 παρουσιάστηκαν στο ευρύ επιστημονικό κοινό  και μη τα ακόλουθα προγράμματα συνοδεία και σχετικού έντυπου υλικού: N2B-PatchMS Data AllianceCaregivers of Paediatric MS  , MS Barometer και MS Nurse PRO.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της μεγαλύτερης ερευνητικής συνάντησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση θα τα δούμε αναλυτικά παρακάτω με τη βοήθεια των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της ΠΣ.

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ


Μία νέα παγκόσμια πρωτοβουλία με την ονομασία PROMS (Patient Reported Outcome for MS) ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Charcot  (ECF), την Διεθνή Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης (MSIF) και την Ιταλική Κοινότητα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (AISM onlus) . Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι ασθενείς να έχουν ενεργό συμμετοχή τόσο στην επιστημονική έρευνα με κλινικές δοκιμές νέων θεραπειών, όσο και στο σχεδιασμό του συστήματος υγεινομικής περίθαλψης.
Με αρωγό την εμπειρία της Ιταλικής Κοινότητας ΠΣ (AISM) , η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία (MSIF)  και το Ίδυρμα Charcot (ECF).

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ  ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΩΣ ΠΡΟΪΟΥΣΑ ΠΣ


Η καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας και η επιβράδυνση της επιδείνωσης της γνωσιακής λειτουργίας του ασθενούς ισοδυναμεί με τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του ασθενούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα τελευταία δεδομένα για το Siponimod υποστηρίζουν όχι μόνο ότι είναι ευεργετική θεραπεία, αλλά και ότι η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τους ασθενείς με Υποτροπιάζουσα Διαλείπουσα ΠΣ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα το φάρμακο μπορεί να καθυστερήσει έως και 4,3 χρόνια την καθήλωση σε αναπηρικό αμαξίδιο και την προοδευτική απώλεια της δυνατότητας βάδισης στους ασθενείς με Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ.
Το Siponimod έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις ΗΠΑ για την ΔΠΠΣ και επί του παρόντος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολογεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Περιορισμενη αναγκαιοτητα αμαξιδιου στην Πρωτοπαθωσ Προϊουσα ΠΣ
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τα οφέλη του ocrelizumab  σε ασθενείς με Πρωτοπαθώς Προϊούσα ΠΣ που ξεκίνησαν νωρίς την θεραπεία, έδειξαν ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της αναπηρίας και μπορεί ακόμα και να καθυστερήσει την αναγκαιότητα αμαξιδίου για 6,5 χρόνια.
Το πόρισμα της έρευνας αφορούσε ασθενείς που ξεκίνησαν το κανονικό φάρμακο και όχι το placebo και διαπιστώθηκε μειωμένος κίνδυνος επιδείνωσης κατά 42%.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ Υποτροπιαζουσα πσ μετα την ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


Η θεραπεία σε γυναίκες με Υποτροπιάζουσα ΠΣ που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν εγείρει ένα τόσο ιατρικό, όσο και ηθικό ζήτημα.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα σε γυναίκες με ενεργό ΠΣ αποδείχτηκε ότι η συνέχιση της θεραπείας με ναταλιζουμάμπη (Tysabri) έως και της 28η εβδομάδα της κύησης μείωσε την επανενεργοποίηση της νόσου συγκριτικά με γυναίκες που διέκοψαν το φάρμακο αμέσως μετά  την σύλληψη. Συγχρόνως η έρευνα έδειξε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και για τη μητέρα και για το παιδί.
Όπως σημειώθηκε από τους ερευνητές, “Εξαιτίας έλλειψης ολοκληρωμένων δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια του εμβρύου,  χρειάζεται να συζητηθεί προσεκτικά η στρατηγική αυτή με την μητέρα”.

Μειωμενοσ κινδυνοσ επιδεινωσησ τησ νοσου σε οσουσ νοσησαν πριν απο τα 40


Μία Ελβετική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ECTRIMS σχετικά με τις ανοσοτροποποιητικές θεραπείες κατέληξε ότι η ηλικία έναρξης της νόσου είναι στενά συνδεδεμένη με την κλινική εικόνα της νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ΠΣ γύρω στην ηλικία των 40 ετών φαίνεται να αγγίζουν ένα κομβικό σημείο σύνδεσης των υποτροπών της νόσου και της εξέλιξής της και θεωρούν ότι όταν σχεδιάζονται κλινικές δοκιμές και επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία, η κρίσιμη ηλικία των 40 ετών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Σε όσους ασθενείς η ΠΣ ξεκίνησε στην παιδική ηλικία γνωρίζουμε ότι έχουν περισσότερες υποτροπές και επιδεικνύουν αρχικά περιορισμένη εξέλιξη της αναπηρίας σε σχέση με τους ασθενείς που νόσησαν ως ενήλικες. Ωστόσο, τα δεδομένα ως προς τη συσχέτιση της ηλικίας και των κλινικών αποτελεσμάτων στην ΠΣ σε ασθενείς σε ανοσοτροποποιητική θεραπεία είναι ακόμα περιορισμένα.

RITUXIMAB : ειναι μια ακομα λυση για την πσ;


Στην ΠΣ το ανοσοποιητικό σύστημα (κύτταρα που βρίσκονται στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη) προκαλούν τοπική φλεγμονή, απομυελίνωση και θάνατο των νευρικών κυττάρων. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην δημιουργία φλεγμονής γνωρίζουμε πια ότι έχουν και τα Β-λεμφοκύτταρα, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων.
Για τον λόγο αυτό οι θεραπείες που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα έχουν αναδειχθεί σε πολύ σημαντικές θεραπευτικές στρατηγικές και θεωρούνται πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ένας προβληματισμός είναι κατά πόσο το rituximab, μία θεραπεία για τα Β-λεμφοκύτταρα που δεν έχει εγκριθεί, θα μπορούσε να επιφέρει ίδια ή και μεγαλύτερα οφέλη από το ocrelizumab με χαμηλότερο κόστος.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο διαβάζετε τα υπέρ https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2019/09/23/ectrims2019-is-rituximab-reasonable-option-for-ms-patients-yes

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ


Σύμφωνα με μία έρευνα που παρουσιάστηκε από την γιατρό Kristen Krysko στις ΗΠΑ η χορήγηση νέων ανοσοτροποποιητικών θεραπειών ως αρχικές θεραπευτικές λύσεις στην παιδιατρική ΠΣ επιφέρει λιγότερες υποτροπές και εστίες φλεγμονής συγκριτικά με τα παλαιότερα ενέσιμα φάρμακα.  

χρειαζοναι συμπληρωματα βιταμινησ D στην πσ;
Υπάρχει μεγάλος όγκος επιδημιολογικών δεδομένων που υποστηρίζουν  ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσει κανείς ΠΣ. 'Οταν όμως πρόκειται για ένα άτομο που ήδη έχει νοσήσει, η χορήγηση συμπληρωμάτων παραμένει ζήτημα, το οποίο αναδείχθηκε σε φλέγον θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ECTRIMS.
Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που υπάρχουν είναι λίγα για να υποστηριχτεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τις υποτροπές και επιβραδύνουν την δραστηριότητα της νόσου στον εγκέφαλο. Στην αναγκαιότητα αποδείξεων μέσα από συστηματικές δοκιμές συμφώνησαν ομόφωνα οι ομιλητές.

Για τα επιχειρήματα υπέρα της χρήσης συμπληρωμάτων ακολουθήστε εδώ https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2019/09/24/ectrims2019-are-vitamin-d-supplements-recommended-for-ms-yes/
Για αντεπιχειρήματα εδώ https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2019/09/24/ectrims2019-are-vitamin-d-supplements-recommended-for-ms-no/


ΥΓ: Λυπάμαι για τους τελευταίους συνδέσμους που δεν μπόρεσα να μεταφράσω, αλλά ελπίζω ότι προσεχώς θα σας φέρω κι άλλα νέα 

( Η πληροφόρηση προέρχεται από τον ιστότοπο http://www.emsp.org/news-messages/what-we-learnt-at-ectrims-2019-part-1/ )

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο