Αδυναμία έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Μία έρευνα που πραγματοποίησε μία ομάδα επιστημόνων στη Βραζιλία υποδεικνύει ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με ΠΣ παρουσιάζει κατάθλιψη, ανησυχία και στοιχεία αλεξιθυμίας, δηλαδή εμφανίζουν αδυναμία να περιγράψουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
Η έρευνα έχει τίτλο “High levels of alexithymia in patients with multiple sclerosis,” και δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Dementia & Neuropsychologia .
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει την κινητικότητα των ασθενών και τη γνωσιακή ικανότητά τους, αλλά συνοδεύεται και από προβλήματα ψυχολογικής φύσεως. Η κατάθλιψη και η έντονη ανησυχία είναι από τις πλέον γνωστές και μελετημένες ψυχολογικές επιπτώσεις της ΠΣ που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η αλεξιθυμία, μία ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην έκφραση και την περιγραφή συναισθημάτων, είναι πιο σπάνια μεν, αλλά υπολογίζεται ότι κυριαρχεί στο10%-53% των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Οι ερευνητές ερεύνησαν την εμφάνιση της αλεξιθυμίας μεταξύ ασθενών με ΠΣ και υγιών υποκειμένων. Συγχρόνως μελέτησαν την επίδραση που μπορεί να έχει η αναπηρία, η κατάθλιψη και το έντονο στρες στην εμφάνισή της στους ασθενείς. Στην έρευνα συμμετείχαν 180 ασθενείς με υποτροπιάζουσα ΠΣ, 126 γυναίκες και 54 άντρες, και 180 υγιείς εθελοντές με μέση ηλικία τα 37 έτη.
Η αναπηρία υπολογίστηκε βάσει της Ενιαίας Κλίμακας Αναπηρίας (EDSS), που ξεκινά από το 0 (ήπια έως καθόλου αναπηρία) μέχρι και το 10 (βαριά αναπηρία). Ως προς την κατάθλιψη και την αγχώδη διαταραχή χρησιμοποιήθηκε η Κλινική Κλίμακα Κατάθλιψης και Άγχους (HAD) και για τον υπολογισμό της αλεξιθυμίας, η αντίστοιχη Κλίμακα (TAS). Οι ασθενείς που συμμετείχαν είχαν ΠΣ 8 χρόνια κατά μέσο ότο και η αναπηρία τους έφτανε στο 2 της EDSS. Σύμφωνα με τη μέτρηση που έγινε βάσει της κλίμακας TAS ως προς την αλεξιθυμία, οι συμμετέχοντες είτε δεν έδειξαν καθόλου σημάδια αλεξιθυμίας (κάτω από 51), είτε ήταν στο όριο (52-60) ή είχαν αλεξιθυμία (πάνω από 61). Επιπλέον, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση που είχε η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και η επαγγελματική κατάσταση των συμμετεχόντων στην εμφάνιση αλεξιθυμίας.
Τώρα, τα αποτελέσματα:
Μεταξύ των ασθενών με ΠΣ ο αριθμός εκείνων που είχαν αλεξιθυμία ήταν μεγαλύτερος, 93 ασθενείς, σε σχέση με εκείνον των υγιών εθελοντών, μόλις 27 άτομα. Αντίστοιχα υψηλότερα ήταν και τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους για τους ασθενείς με ΠΣ. Διαπιστώθηκε συσχέτιση της κατάθλιψης, του άγχους και της αλειξιθυμίας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι 14,1% των ασθενών με ΠΣ που είχαν κατάθλιψη και 30,8% των ασθενών με ΠΣ με αγχώδη διαταραχή παρουσίασαν αυξημένη αλεξιθυμία. Οι ασθενείς που ήταν μεγλύτεροι σε ηλικία, καθώς και εκείνοι που δεν είχαν σταθερή εργασία και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, επίσης παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά αλεθυμίας. Εξίσου σημαντικός παράγοντας εμφάνισης αλεξιθυμίας διαπιστώθηκε ότι ήταν και το επίπεδο της αναπηρίας. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός αναπηρίας των ασθενών με ΠΣ, τόσο πιο πιθανή ήταν η εμφάνιση αλεξιθυμίας. Η αλεξιθυμία συνδέθηκε εξίσου και με τη μεγαλύτερη νευρολογική ανικανότητα. Η αλεξιθυμία ήταν πιο συχνή σε ανθρώπους με κατάθλιψη κατά 23% και αγχώδη διαταραχή κατά 40%.
Τα ευρήματα της έρευνας συνηγορούν ότι η αλεξιθυμία, αν και όχι τόσο διαδεδομένη, επηρεάζεται από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές ασθενείς, όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι θα ήταν καλό να συνυπολογίζεται η αλεξιθυμία κατά τη νευρολογική εξέταση των ασθενών με ΠΣ, ώστε να είναι καλύτερη η προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
“Η αλεξιθυμία είναι ένα κοινό εύρημα μεταξύ ασθενών με ΠΣ και θα πρέπει να αξιολογείται εξίσου, όταν πρόκειται για την ψυχολογική εξέταση και φροντίδα των ατόμων”, κατέληξε η ερευνητική ομάδα.

(από Multiple Sclerosis News Today)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο