3008-ManageInflammation-800x800


1. ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Ο κουρκουμάς οφείλει το ζωηρό κίτρινο χρώμα του στην κουρκουμίνη, μία φαινολική ένωση που ευθύνεται για την αντιφλεγμονώδη του δράση. Τα κουρκουμινοειδή παγιδεύουν τα βλαβερά στοιχεία του οργανισμού, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη γήρανση, την έκθεση σε περιβαλλοντικές μολύνσεις, την εξουθένωση από την άσκηση και άλλα. Ο κουρκουμάς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά,όπως είναι η γλουταθειόνη (GSH), το Α λιποϊκό οξύ (ALA) και το συνένζυμο Q10, που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Για να προσλαμβάνουμε τα καλύτερα συστατικά του κουρκουμά είναι προτιμότερο να επιλέγουμε την ωμή ρίζα αντί για τη σκόνη κουρκουμά που βρίσκουμε στο εμπόριο (είτε την ψιλοκόβουμε στα φαγητά μας, είτε την αναμιγνύουμε στα smoothies ή τους χυμούς).

2. ΣκορΟπρασινα ΦΥΛΛΩΔΗ λαχΝΙΚΑ

Γιατί κάνουν καλό τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά; Κι όμως, αυτά τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικές περδυνάμεις όπως αντιοξειδωτικά σαν τη βιταμίνη C  και τη βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φλαβονοειδή και όλα αυτά καταπολεμούν τη φλεγμονή. Συνοδευιτκά με τη συνηθισμένη σαλάτά σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μεγάλα φύλλα από αυτά τα λαχανικά,όπως είναι το σπανάκι, ή να αντικαταστήσετε την τορτίγια με μεγάλα και φαρδιά φύλλα από λαχανικά!

3. GOJI BERRIES

Είναι ευχάριστα γλυκά και κάποιες φορές αρκετά ξηρά μούρα πλούσια στο αντιοξειδωτικό Ε161h (zeaxanthin, λουτεΐνη). Η ουσία αυτή είναι ισομερές της λουτεΐνης και αφορά στην καλή υγεία των ματιών μας.

4. λιναροσποροσ, σποροι CHIA και σποροι κανναβησ

Ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και οι σπόροι κάνναβης αποτελούν φυτικές πηγές με αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πλούσιες σε Ω3. Καθώς αυξάνουμε την πρόσληψη σε Ω3, μειώνονται και οι δείκτες φλεγμονών στον οργανισμό μας.

5. Σποροι sachi inchi(SAVISEEDS)

Αποτελούν την πιο πλούσια πηγή Ω3 στον πλανήτη, 17 φορές πιο πλούσια τροφή σε Ω3 σε σχέση με το σολομό, και, επιπλέον, μπορούν να είναι πηγή πρωτεΐνης και ένα πολύ καλό σνακ. Μία χούφτα μόλις μας παρέχει 6γραμμάρια Ω3!
6. Βυσσινο
Προσλαμβάνοντας αρκετή ανθοκυανίνη, εμποδίζουμε τη φλεγμονή και αποτρέπουμε τη ζημιά που θα προκαλούσε στους μύες. Η ουσία αυτή βρίσκεται στα βύσσινα και στο φυσικό χυμό τους. Μετά την άσκηση ή και μετά το γεύμα λίγος χυμός βύσσινου ή ένα με δύο βύσσινα είναι ιδανική επιλογή.

7. σκορδο

Είναι το πλέον διάσημο αρωματικό συστατικό παγκοσμίως και είναι το γνωστό μας σκόρδο. Αυτό που λίγο γνωρίζουμε είναι ότι το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη συστατικα, όπως το σουλφίδιο του διαλλυλίου (DAS) και η θιακρεμονόνη. Μία μόνο σκελίδα σκόρδου μας προσφέρει αρκετά στοιχεία υπεύθυνα για τη μείωση των φλεγμονών, την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, στοιχεία όπως είναι ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, οι πολυφαινόλες, οι βιταμίνες Β6 και C και η αργινίνη.

8. KIMCHI

Το κιμτσί είναι ένα προϊόν που προέρχεται από την Κορεά και πρόκειται για έναν συνδυασμό λαχανικών όπως το λάχανο και τα ραπανάκια μαγειρεμένα περίπου όπως το τουρσί. Είτε τρώγεται μόνο του, είτε με γιαούρτι είτε σε μορφή χαπιού, περιέχει σίγουρα βακτήρια που βοηθούν την υγεία του πεπτικού μας συστήματας και καταπολεμούν τη φλεγμονή.

9. πιπερι καγιεν

Ας προσθέσουμε λίγη ζέστη, λίγη κάψα και  λίγο πιπέρι καγιέν στη ζωή μας! Το μπαχαρικό αυτό τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλοιφή τοπικά για να ανακουφίσει από μυϊκούς πόνους.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο