Η άσκηση είναι πάντα ωφέλιμη για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, ανεξαρτήτως του βάρους τους
Η νέα μελέτη έχει τίτλο “Effect of Short-Term Interval Exercise Training on Fatigue, Depression, and Fitness in Normal Weight vs. Overweight Person With Multiple Sclerosis (Επίδραση της μικρής διάρκειας διαλειμματικής προπόνησης στην Κόπωση, την Κατάθλιψη και την Ευεξία Ασθενών με φυσιολογικό βάρος και υπέρβαρων Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση),” και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό EXPLORE: Το περιοδικό της Επιστήμης και της Υγείας. Οι ερευνητές στη μελέτη αυτή ξεκίνησαν μελετώντας την επίδραση που είχε η άσκηση στην κόπωση και την κατάθλιψη ασθενών με ΠΣ, τόσο υπέρβαρων όσο και με φυσιολογικό βάρος.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη αυτή, η άσκηση ωφελεί τους ασθενείς με ΠΣ με διάφορους τρόπους. Η άσκηση καταπολεμά την κόπωση και έχει ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη συνεπεία της νόσου και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος ή όχι.

Αυτό που, συνήθως, συμβουλεύουν τους ασθενείς με ΠΣ είναι να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή, δεδομένου ότι τόσο η ίδια η διατροφή όσο και το σωματικό βάρος επηρεάζουν τα αποθέματα ενέργειας και τις λοιπές σωματικές λειτουργίες, καθώς και την πρόοδο της ίδιας της νόσου.Είναι, πλέον, γνωστό ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΠΣ, όπως και στα συνοδά συμπτώματα της νόσου, την κόπωση και την κατάθλιψη.

Η τυχαία, τυφλή και ελεγχόμενη μελέτη συμπεριέλαβε 66 ασθενείς με Υποτροπιάζουσα ΠΣ (RRMS), 33 υπέρβαρους και 33 με φυσιολογικό βάρος. Από τους ασθενείς ζητήθηκε να ακολουθήσουν ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα προπόνησης που περιελάμβανε από τη μία εκγύμναση με εργομετρικό ποδήλατο άνω και κάτω άκρων 3 ημέρες την εβδομάδα για 8 εβδομάδες και από την άλλη καθόλου άσκηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το βάρος των ασθενών δε φάνηκε να επηρεάζει την επίδραση της άσκησης σύμφωνα με τις παραμέτρους που δόθηκαν. Εκεί που παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά ως προς την κόπωση, την κατάθλιψη και την επίδοση των ασθενών στη δοκιμασία TUG (Timed Up and Go test - χρονομετρημένη δοκιμασία που ελέγχει την κινητικότητα του ασθενούς) ήταν στους ασθενείς που ακολούθησαν το πρόγραμμα εκγύμνασης. Συγχρόνως οι ασθενείς αυτοί παρατήρησαν και σημαντική βελτίωση της ψυχολογικής τους κατάστασης, ανεξαρτήτως του βάρους τους και του ΔΣΜ (δείκτης μάζας σώματος- BMI), σε σύγκριση με την ομάδα των ασθενών που δεν ασκήθηκαν καθόλου.

Συμπερασματικά, όλα τα ευρήματα συνηγορούν στο ότι η άσκηση βελτιώνει την όλη εικόνα του ασθενούς, τη σωματική του ευεξία και την ψυχική του υγεία, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στο σωματικό βάρος. Γι αυτό το λόγο και συστήνεται η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα των ασθενών με ΠΣ, που θα τους βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης και της κατάθλιψης.

Πηγή: MS-UK
Ημερομηνία: 31/08/18

Το άρθρο είναι από τον ακόλουθο σύνδεσμο
https://www.ms-uk.org/exercise-good-ms-patients-whatever-their-weight

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο