Οι συναισθηματικές εναλλαγές της Πολλαπλές Σκλήρυνσης

Πρόσφατα πήγα να παρακολουθήσω μία θεατρική παράσταση στο Broadway σχετικά με τη ζωή και τη μουσική της Carole King. Μου είχε κολλήσει να δω το "Beautiful", αλλά στη διαδρομή σκεφτόμουν ότι, πιθανότατα, θα είναι εξαντλημένα τα εισιτήρια. Είχα γενικά μία δύσκολη χρονιά και δεν πήγαν και μου έτυχαν αρκετές στραβές. Σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να συμβιβαστώ με κάτι λιγότερο και κάπου εκεί με έπιασαν τα κλάματα.

https://www.youtube.com/watch?v=zBMGovfHccI

Προς μεγάλη μου έκπληξη όχι μόνο υπήρχαν εισιτήρια, αλλά βρήκα και θέση στη 15η σειρά ακριβώς στο κέντρο! Θα έβλεπα την παράσταση που ονειρευόμουν με μία από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες και σε καταπληκτικές θέσεις! Με έπιασαν τα κλάματα και πάλι.

Έκλαιγα και έκλαιγα και όλο έκλαιγα...

Ευχαρίστησα εκατό φορές τον υπάλληλο στον γκισέ για τα εισιτήρια και τον υπεύθυνο ασφάλειας που μάς υπέδειξε σε ποιον γκισέ εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία για τα εισιτήρια. Είναι πιθανό ότι με πέρασαν για παρανοϊκή, ήμουν τόσο συγκινημένη και φορτισμένη που έκλαιγα όλη την ώρα μπροστά τους! Ήμουν τόσο, μα τόσο χαρούμενη! Και όλη αυτή η συναισθηματική φόρτιση εκδηλωνόταν με υπερβολή...κάπως.

Μας κατακλύζουν τα συναισθήματα 

Με παίρνουν τα ζουμιά με το παραμικρό...Δεν ήμουν πάντα έτσι, αλλά το παρατήρησα τον τελευταίο χρόνο πόσο εύκολα ξεσπάω σε κλάματα και, η αλήθεια είναι, με εκνευρίζει. Συχνά με πιάνουν τα κλάματα σε ακατάλληλες στιγμές και μόλις σταματήσω έρχομαι σε απίστευτη αμηχανία. Είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα που με κατακλύζουν που δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Πιστεύω ότι σε αυτό παίζει ρόλο και η ΠΣ.

Μπορούμε να μάθουμε από τους άλλους

Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο συναισθηματικό κόστος όταν ζεις με την Πολλαπλή Σκλήρυνση και αυτό μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία. Η ΠΣ μπορεί να σε φθείρει σιγά σιγά τόσο ώστε να φτάσεις στο σημείο να θες να τα παρατήσεις. Ε, λοιπόν, μην το κάνεις! Σίγουρα ο δρόμος μας είναι ζόρικος, σίγουρα η μοναξιά, η κατάθλιψη ή  η οργή μπορεί να είναι κομμάτι του, αλλά υπάρχει και ένα καλό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι στον ίδιο δρόμο σε όλο τον κόσμο. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, μην ξεχνάς ότι ποτέ δεν είσαι ο μόνος και υπάρχουν τόσοι άλλοι από τους οποίους μπορείς να μάθεις και με τη βοήθειά τους να κάνεις πιο εύκολο τον δρόμο σου!

Κάποια από τα συναισθήματα που ενδέχεται να βιώσουμε απαριθμούνται από την National Multiple Sclerosis Society σε σχετικό άρθρο, όπου αναφέρονται συναισθήματα, όπως η θλίψη, εναλλαγές διάθεσης, το στρες, γενικευμένη αίσθηση άγχους, κυκλοθυμία και ευερεθιστότητα, οξυθυμία και απρεπή συμπεριφορά.

Διαχείριση κάθε συναισθήματος ξεχωριστά

Όλα αυτά είναι συναισθήματα κοινά τόσο σε νεοδιαγνωσθέντες, όσο και σε ασθενείς που ζουν χρόνια με την ΠΣ. Το κάθε συναίσθημα χρειάζεται να διαχειρίζεται είτε με το να το μοιραζόμαστε με αγαπημένους φίλους ή την οικογένεια, είτε με τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία, η επικοινωνία του συναισθήματος και η φαρμακευτική θεραπεία όπου κρίνεται απαραίτητο θα βοηθήσουν να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας.

Είναι σημαντικό να μιλάμε για τα συναισθήματά μας αυτά με τον γιατρό μας. Μπορεί να είναι ο οικογενειακός μας γιατρός, ο νευρολόγος μας ή ο ειδικός ψυχικής υγείας που συνεργαζόμαστε, ώστε να μας προτείνουν τρόπους να βοηθηθούμε. Είναι πιθανό να χρειάζονται επιπλέον συνεδρίες ψυχοθεραπείας, κάποιο ήπιο αντικαταθλιπτικό ή σταθεροποιητές διάθεσης ή φαρμακευτική αγωγή με αγχολυτικά.

Βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε

  • Να μοιραζόμαστε όσα έχουμε να κάνουμε με άλλους, ώστε να αισθανόμαστε μικρότερη πίεση και να αποφεύγουμε όσο γίνεται το άγχος
  • Να μοιραζόμαστε πώς αισθανόμαστε με την οικογένειά μας, με φίλους μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε από την πίεση και το υπερβολικό άγχος.
  • Πολύ σημαντική είναι η υποστήριξη που χρειαζόμαστε βρίσκοντας μία ομάδα στήριξης στην οποία θα αισθανόμαστε άνετα να μιλάμε για τα συναισθήματά μας.
  • Είναι καλό να συζητάμε όσα νιώθουμε με άλλους ή και πριν μας κατακλύσουν αυτά, εξηγώντας  ότι είναι κομμάτι της ΠΣ.
  • Οι βαθιές αναπνοές, η γιόγκα ή ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν
  • Είναι καλό να παίρνουμε το χρόνο μας και να σκεφτόμαστε όσα αισθανόμαστε. Κάποιες φορές θα διαπιστώσουμε ότι όσα σκεφτόμαστε ως τρομακτικά και τα φοβόμασταν δεν είναι καθόλου έτσι στην πραγματικότητα. Συχνά όσα σκεφτόμαστε δεν είναι πραγματικά.
  • Πάντα διατηρούμαστε δραστήριοι γιατί η ενασχόληση με δραστηριότητες βοηθάει τη διάθεσή μας και τη σωματική μας υγεία και ευεξία. Είναι, άλλωστε, ένας καλός τρόπος να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας.

Με τον κατάλληλο συνδυασμό κοινωνικής υποστήριξης, θεραπευτικής προσέγγισης, φαρμακευτικής αγωγής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τα συναισθήματά μας!

Το άρθρο θα το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://multiplesclerosis.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο