Αποκατάσταση μυελίνης, Προϊούσα ΠΣ, Άσκηση και άλλα νέα από  που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση ECTRIMS

22 Οκτωβρίου 2021

Μέρος Πρώτο


Περίπου 9.000 συμμετέχοντες από 100 χώρες συναντήθηκαν διαδικτυακά στην εκδήλωση ECTRIMS που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως το 2021 με κεντρικά θέματα την αποκατάσταση της μυελίνης, τις Προϊούσες μορφές της ΠΣ, την επίδραση της άσκησης στη νόσο και άλλα νέα από την έρευνα που πραγματοποιείται για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά πεδία, όπως η αποκατάσταση, πώς μπορούμε κάποτε να σταματήσουμε την ΠΣ μέσω της πρόληψης και άλλα.
Παρακάτω θα βρείτε τα σημαντικότερα σημεία των πολλών και σημαντικών θεμάτων της εκδήλωσης. Να λάβετε υπόψη ότι οι μελέτες που παρουσιάζονται στις επιστημονικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικές έως ότου αξιολογηθούν και δημοσιευθούν πλέον σε επιστημονικά περιοδικά.



ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Πολλοί ομιλητές μοιράστηκαν αποτελέσματα που δείχνουν τα οφέλη των διαθέσιμων θεραπειών, καθώς και δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες παρουσιάζουν μακροπρόθεσμα οφέλη όταν χρησιμοποιούνται εγκαίρως, αφού μπορούν να ελέγξουν την εξέλιξη της νόσου, να καθυστερήσουν την επερχόμενη αναπηρία. Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Υπήρχαν και αρκετές μελέτες που αναφέρθηκαν σε προσπάθειες που γίνονται ώστε να μπορέσει ένας γιατρός να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου στον κάθε ασθενή ξεχωριστά και να μπορεί να τον καθοδηγήσει καλύτερα στην θεραπεία του.
 
Τα πιθανά οφέλη των πειραματικών θεραπειών, όπως η θεραπεία με αναστολείς BTK 
(όπως είναι οι fenebrutinib, evobrutinib, tolebrutinib) διατυπώθηκαν σε άλλες μελέτες. Οι πειραματικές αυτές θεραπείες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών τόσο για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ όσο και για τις δύο Προϊούσες μορφές. Οι αναστολείς BTK θεωρείται ότι μειώνουν την ενεργότητα των Β λεμφοκυττάρων, που όπως γνωρίζουμε έχουν σημαντικό ρόλο στην Πολλαπλή Σκλήρυνση, και εμποδίζουν τα μικρογλοία του εγκεφάλου, κύτταρα του εγκεφάλου που συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου.

"Η Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι τώρα ο κεντρικός άξονας της έρευνας", σύμφωνα με τον καθηγητή Alan Thompson, που του απονεμήθηκε το βραβείο 
Charcot  το 2021 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης (MSIF) και ήταν ομιλητής στην ECTRIMS. Κλειδί για να σταματήσει η εξέλιξη της ΠΣ είναι να κατανοήσουμε τι πυροδοτεί τη φλεγμονή και τον εκφυλισμό των νεύρων και κατά πόσο η ηλικία συμμετέχει σε αυτό. Σε πολλές ομιλίες έγινε λόγος για τη φθορά των ιστών, που στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, πιθανόν, να είναι στόχος των νέων θεραπειών.



Μικρογλοία: Τα μικρογλοία για παράδειγμα, τα ανοσοποιητικά κύτταρα του εγκεφάλου, αποτελούν αντικείμενο εντατικής έρευνας. Αυτά τα κύτταρα έχουν σημαντικές λειτουργίες, όπως να καθαρίζουν τα υπολείμματα μυελίνης για να μπορεί να γίνεται η επούλωσή της. Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση να μην ανταποκρίνονται με τον αναμενόμενο τρόπο και να βοηθούν, αντίθετα, να δημιουργηθεί φλεγμονή και εκφυλισμός των νεύρων.
  • Η Δρ. Dori Schafer (Ιατρική Σχολή  του University of Massachusetts, Worcester) περιγράφει πώς ένας, θεωρητικά, θετικός ανοσολογικός μεσολαβητής μπορεί να συνεργαστεί με τα μικρογλοία προσπερνώντας τις νευρικές συνάψεις ώστε να διακόψει το εγκεφαλικό κύκλωμα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αυτή την περίοδο η ομάδα προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις πηγές των βοηθητικών μορίων και να καθορίσει με ποιον τρόπο ρυθμίζουν την απώλεια των συνάψεων και τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στην ΠΣ. (Abstract 110) Η μελέτη αυτή παρέχει επιπλέον πληροφορίες στα τελευταία δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί  συμπληρωματικά για την ΠΣ.
  • Ο Δρ. Anthony Chomyk από την κλινική του Cleveland  παρουσίασε αποτελέσματα που καταδεικνύουν ότι τα μικρογλοία, που ήδη βρίσκονται στα όρια των εστιών της ΠΣ που εξελίσσονται με αργό ρυθμό, παρουσιάζουν διαφορετικό μοτίβο ενεργοποίησης των γονιδίων ανάλογα το τμήμα του εγκεφάλου που βρίσκονται οι εστίες αυτές. Αν αναγνωρίσουμε τις γονιδιακές αλλαγές σε μικρογλοία από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε νέους στόχους για τη θεραπευτική της ΠΣ.(Abstract 175)

έρχεται και συνέχεια...


το άρθρο βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο 

https://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Myelin-Repair,-Progressive-MS,-Exercise,-and-Other?fbclid=IwAR3CADtseGvehavtsZkGzpn_Te_3ufRWT9hSqi4m8N7Nv5mVVaIs8nKhCp8

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο