Αποκατάσταση μυελίνης, Προϊούσα ΠΣ, Άσκηση και άλλα νέα από  που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση ECTRIMS


Μέρος Δεύτερο


Βλαστοκύτταρα για την προστασία από την ΠΣ: Ο Δρ. Jeffrey Cohen από την Κλινική του Cleveland παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από μία ανοικτή κλινική δοκιμή φάσης 2 μιας θεραπείας με βλαστοκύτταρα (NurOwn®, Brainstorm Cell Therapeutics), στην οποία συμμετείχαν 18 άνθρωποι με Πρωτοπαθώς ή Δευτεροπαθώς  Προϊούσα ΠΣ.  Τα βλαστοκύτταρα προέρχονταν από τον μυελό των οστών των ίδιων των ασθενών (μεσεγχυματικά κύτταρα) τα οποία υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο εργαστήριο ώστε να  εκκρίνουν νευροπροστατευτικούς παράγοντες. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τρεις ξεχωριστές θεραπείες με βλαστοκύτταρα μέσω έγχυσης στον σπονδυλικό σωλήνα κάθε δύο μήνες. Η θεραπεία φάνηκε να είναι ασφαλής (αυτός ήταν, άλλωστε, και ο πρωταρχικός σκοπός της μελέτης) ενώ φάνηκε να υπάρχουν βελτιώσεις ως προς το γνωσιακό κομμάτι, την όραση, την κινητικότητα και άλλους τομείς μετά από σύγκριση όσων συμμετείχαν σε αυτή τη δοκιμή με άτομα που συμμετείχαν σε άλλες μελέτες. Με χρηματοδότηση από το επενδυτικό πρόγραμμα Fast Forward πραγματοποιήθηκε μέτρηση των αντιφλεγμονωδών και νευροπροστατευτικών ουσιών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό  με σκοπό να εντοπισθεί η βιολογική δραστηριότητα της θεραπείας μελλοντικά. Οι βιοδείκτες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό έδειξαν σημάδια προστασίας των νεύρων και μείωσης των φλεγμονών. Η εταιρία που χρηματοδότησε την έρευνα θα έχει καθοριστικό ρόλο στα επόμενα βήματα της πειραματικής προσέγγισης για τις θεραπείες της Προϊούσας ΠΣ. (Abstract 114)
 
Η συννοσηρότητα συνδέεται με τις μεταβολές στον όγκο του εγκεφάλου: Όλο και περισσότερα είναι τα δεδομένα που δείχνουν  ότι όταν συνυπάρχει ΠΣ με άλλες ασθένειες είναι πιο πιθανό η εξέλιξη της ΠΣ να είναι χειρότερη. Συγχρόνως υπάρχει η πεποίθηση ότι όταν κανείς διαχειρίζεται τις άλλες ασθένειές του, η ΠΣ εξελίσσεται καλύτερα. Η Δρ. Kathryn Fitzgerald (Johns Hopkins University, Baltimore)και οι συνεργάτες της διερεύνησαν τη συσχέτιση  ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη όταν συνυπάρχουν με την ΠΣ και κατά πόσο επηρεάζεται η εγκεφαλική ατροφία. Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι με ΠΣ. Οι μισοί δεν παρουσίαζαν κάποια άλλη ασθένεια, ενώ 18% από τους συμμετέχοντες εμφάνιζαν δύο ή και περισσότερες άλλες ασθένειες μαζί με την ΠΣ. Αυτό το 18% παρουσίασε απώλεια του εγκεφαλικού όγκου πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν άλλες ασθένειες. (Abstract 103)


 
Ο ρόλος των γονιδίων και η σχέση τους με την πιθανότητα υποτροπής: Έχουν ήδη αποκαλυφθεί πάνω από 230 γονιδιακές ποικιλίες που συμμετέχουν στην εκδήλωση της ΠΣ σε έναν άνθρωπο. Ο ρόλος, όμως, που έχουν στην πορεία της νόσου παραμένει ακόμη άγνωστος. Η Δρ. Marijne Vandebergh (University of Leuven, Βέλγιο) και οι συνάδελφοί της διεξήγαν μία μεγάλη έρευνα γύρω από τα γονίδια αναζητώντας μεταβλητές που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπών στην ΠΣ. Στην έρευνα πήραν μέρος μόλις 1.000 άτομα με Υποτροπιάζουσα ΠΣ και προτού να ξεκινήσουν ανοσοτροποποιητική αγωγή. Οι συμμετέχοντες που είχαν μία σπάνια γονιδιακή ποικιλία (rs11871306 στην περιοχή WNT9B) ήταν διπλά πιο επιρρεπείς σε υποτροπή σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τη συγκεκριμένη γονιδιακή ποικιλία. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, που ήδη έχει ξεκινήσει, ώστε να αναγνωριστούν κι άλλες γονιδιακές ποικιλίες που σχετίζονται με την επιδείνωση της ασθένειας και να αποσαφηνιστεί πώς τόσο αυτά, όσο και άλλα ευρήματα μπορούν να δρομολογήσουν μία πιο προσωποποιημένη θεραπευτική προσέγγιση. (Abstract 078)

Η όσφρηση και η θεραπευτική ανταπόκριση: Κάτι συνηθισμένο σε έναν άνθρωπο με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι οι αλλοιώσεις της όσφρησης, κάτι που ενδέχεται να αποτελεί έναν τρόπο να εντοπιστεί η υποβόσκουσα δραστηριότητα της νόσου. Σε μια μελέτη του 
Gabriel Bsteh, MD, PhD (Medical University Vienna) και της ομάδας του,  στην οποία παρακολουθούσαν 123 άτομα με Υποτροπιάζουσα ΠΣ επί 5 χρόνια για να διαπιστώσουν αν η οσφρητική ευαισθησία σχετίζεται με την ανταπόκριση στη θεραπεία.  Στις περιπτώσεις όπου φάνηκαν βελτιώσεις στην οσφρητική λειτουργία μέσα στους 3 πρώτους μήνες από την έναρξη ανοσοτροποποιητικής αγωγής, οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν υποτροπή. Η ευαισθησία στις μυρωδιές, από τη στιγμή που επιβεβαιωθεί η σχέση της με τις υποτροπές, θα μπορούσε να είναι ένας εύκολα ανιχνεύσιμος δείκτης της ανταπόκρισης στη θεραπεία. (Abstract 085
 
Οι ανισότητες στον τομέα της Υγείας
Τα φετινά ECTRIMS ανέδειξαν πόσο διαφορετικά βιώνουν οι άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, χρωμάτων και φυλής τις νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΠΣ, αλλά και πόσο επηρεάζουν οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες αυτές τις διαφορές.
  • Η Δρ. Maria Petracca (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York) μελέτησε κατά πόσο η επιθετική μορφή της νόσου που έχει παρατηρηθεί στους έγχρωμους με ΠΣ συνδέεται και με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως η περιορισμένη πρόσβαση στην περίθαλψη και η επιρροή στον τρόπο ζωής τους. 60 έγχρωμοι ασθενείς και 60  λευκοί πήραν μέρος σε αυτή την μελέτη και ακόμα και σε πολύπλοκα μοντέλα της μελέτης με γνώμονα τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες η αναπηρία στα έγχρωμα άτομα ήταν πιο σοβαρή σε σχέση με τους λευκούς συμμετέχοντες. (Abstract P189)
  • Η Δρ. Mitzi Williams (Joi Life Wellness Group, Atlanta) μελέτησε τις ανισότητες ανάμεσα σε έγχρωμους και λευκούς ασθενείς και εταιρίες. Στη μελέτη συμμετείχαν 27 εταιρίες, 182 έγχρωμοι ασθενείς με ΠΣ και 28 λευκοί. Εντοπίστηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις. Για παράδειγμα, η πρόληψη της εξέλιξης της αναπηρίας ήταν ο βασικός στόχος και για τους έγχρωμους (74%) και για τους λευκούς συμμετέχοντες (86%), αλλά μόνο για το 54% των εταιριών. Οι περισσότερες εταιρίες (76%) αναφέρθηκαν σε συζητήσεις κλινικών δοκιμών, αλλά οι έγχρωμοι (65%) και οι λευκοί (29%) συμμετέχοντες δεν αναφέρθηκαν σε αυτό. Το πλέον σημαντικό στοιχείο ήταν ότι το 50% των έγχρωμων ασθενών ανέφεραν πως η διάκριση αποτελεί τροχοπέδη στην περίθαλψη, ενώ μόλις το 34% των εταιριών και 19% των λευκών ασθενών ανέφεραν το ίδιο. (Abstract P235
  • Ο Δρ. Justin Abbatemarco (Cleveland Clinic) και οι συνάδελφοί του έκαναν  χρήση του Area Deprivation Index (Δείκτης Υποβαθμισμένων Περιοχών), που καταδεικνύει τις λιγότερο και τις περισσότερο υποβαθμισμένες περιοχές ώστε να διαπιστώσουν τη σχέση των κλινικών μετρήσεων και της ποιότητας ζωής σε, σχεδόν, 2.000 ασθενείς με ΠΣ. Για του συμμετέχοντες στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, η επιδείνωση ήταν εμφανής σε όλους, σχεδόν, τους τομείς. Η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί να συγκρίνει τα δεδομένα και μέσω μαγνητικής τομογραφίας στο μέλλον, καθώς και να συμπεριλάβει και άλλους παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής. (Abstract 102)    

το τρίτο και τελευταίο κομμάτι του άρθρου σύντομα (...)

το άρθρο βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο 

https://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Myelin-Repair,-Progressive-MS,-Exercise,-and-Other?fbclid=IwAR3CADtseGvehavtsZkGzpn_Te_3ufRWT9hSqi4m8N7Nv5mVVaIs8nKhCp8

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο