Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΠΣ

Marisa Wexler MS avatar

της Marisa Wexler MS | 2 Νοεμβρίου 2021

alcohol/Multiple Sclerosis News Today/illustration of range of beverages


Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ιδιαίτερα αν το άτομο αυτό είναι ή ήταν καπνιστής όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη.

Ήδη σε προηγούμενες έρευνες για την ΠΣ έχει αναφερθεί ότι το αλκοόλ ελαττώνει την ενεργότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές η σχέση της κατανάλωσης αλκοόλ και του μειωμένου κινδύνου για εκδήλωση ΠΣ έχει να κάνει με το ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση συνδέεται με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα αυτά στοιχεία έχουν εφαρμογή σε κλινική πρακτική και δεν αποτελούν λόγο να υποστηριχτεί ότι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ ή η αύξηση πρόσληψής του αποτελούν συμβουλές σε άτομα με κληρονομικότητα ΠΣ ή σε ασθενείς με ΠΣ.

"Η κατανάλωση αλκοόλ έχει επιβλαβείς συνέπειες σε άλλες ασθένειες και η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τα ευρήματά μας θα μπορούσε να συνδράμει στην επίτευξη κάποιου είδους προστασίας απέναντι στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με άλλους τρόπους και όχι απλά και μόνο με την κατανάλωση αλκοόλ.

"Η μελέτη "Η συσχέτιση του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ΠΣ με το αντιγόνο HLA-DRB1*15:01και το κάπνισμα διαφοροποιείται ανάλογα την κατανάλωση αλκοόλ" δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα κύτταρά του, τότε έχουμε την Πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλά οι λόγοι που η ασθένεια εξελίσσεται στην πορεία δεν είναι απολύτως αποσαφηνισμένοι ακόμη. Παράγοντες όπως η χρήση ναρκωτικών, τα γονίδια ενός ατόμου και άλλοι θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.
Είναι ήδη αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα πυροδοτεί την εμφάνιση της ΠΣ, αλλά η επίδραση του αλκοόλ στην ασθένεια δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Τρεις ερευνητές από τη Σουηδία διεξήγαγαν μελέτη περίπτωσης (ή μελέτη ασθενών-μαρτύρων)*  χρησιμοποιώντας Σουηδούς ασθενείς σε μια προσπάθεια  να δώσουν έμφαση σε αυτή την παράμετρο του αλκοόλ. Η μελέτη, που σχεδιάστηκε ώστε να ελεγχθούν περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλούν ΠΣ, συμπεριελάμβανε άτομα ηλικίας από 16 έως και 70 ετών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 2.059 άτομα με ΠΣ και 2.887 άτομα χωρίς ΠΣ. Οι υγιείς, χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου, είχαν αντιστοιχηθεί με τα άτομα της άλλης ομάδας σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο και τον τόπο διαμονής. Μόλις το 1 τρίτο των συμμετεχόντων και από τις δύο ομάδες ανέφεραν ότι δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ και περίπου οι μισοί είχαν καπνίσει τσιγάρο. Οι ερευνητές υπολόγισαν την επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης ΠΣ συμπεριλαμβάνοντας και το κάπνισμα παράλληλα όπως, επίσης, και το αν οι συμμετέχοντες είχαν το αντιγόνο HLA-DRB*15:01. Παρεμπιπτόντως οι επιστήμονες έχουν ήδη αναγνωρίσει πάνω από 200 γενετικές ποικιλίες ή μεταλλάξεις σχετικές με τη νόσο που, πιθανόν, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Εδώ φάνηκε από τα αποτελέσματα ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ΠΣ, σχεδόν το 20% όσων δεν έπιναν αλκοόλ ήταν πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν ΠΣ. Μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης Πολλαπλής Σκλήρυνσης διαπιστώθηκαν σε καπνιστές ή όσους είχαν καπνίσει στο παρελθόν παρά σε μη καπνιστές.

"Η αλληλεπίδραση του καπνίσματος και της αποχής από το αλκοόλ ήταν λιγότερο εμφανής μεταξύ των παλαιών καπνιστών από ότι στους τωρινούς καπνιστές, αν και ήταν σημαντική" σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ερευνητές. "Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι και τόσο παράξενα, δεδομένων των μακροχρόνιων βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης ΠΣ μετά τη διακοπή του".

Όπως διαπιστώθηκε σε περαιτέρω αναλύσεις σε άτομα που δεν κατανάλωναν αλκοόλ, δεν κάπνιζαν και ήταν θετικοί στο αντιγόνο HLA-DRB1*15:01, ήταν 7 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ΠΣ σε σχέση με τα άτομα εκείνα που δεν πληρούσαν κανένα από αυτά τα κριτήρια.

"Όσοι δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ΠΣ σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν. Συμπερασματικά η πλήρης αποχή από το αλκοόλ σε συνδυασμό με το αντιγόνο HLA-DRB1*15:01 και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης και εξέλιξης της ασθένειας.", σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η ομάδα των ερευνητών συνέδεσε, επίσης, την αποχή από το αλκοόλ, το κάπνισμα και την ύπαρξη του αντιγόνου HLA-DRB1*15:01 με την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επιπλέον, το αλκοόλ φαίνεται να έχει παρόμοια επίδραση τόσο στην ΠΣ όσο και στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, δύο αρκετά πολύπλοκες φλεγμονώδεις ασθένειες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ερευνητές. "Οι μοριακοί μηχανισμοί πίσω από τη συγκεκριμένη αλληλεπίδραση που παρουσιάζονται σε αυτή την έρευνα μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά για την καλύτερη κατανόηση και των δύο δυσλειτουργιών αργότερα από τους επιστήμονες", τόνισαν.


το άρθρο θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://multiplesclerosisnewstoday.com/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο