Η φυσική δραστηριότητα και η εξάσκηση των δεξιοτήτων μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της αγχώδους διαταραχής στην ΠΣ

Marisa Wexler MS avatar

της Marisa Wexler MS | 

anxiety | Multiple Sclerosis News Today | illustration of person feeling stress

Η φυσική δραστηριότητα και οι τρόποι διαχείρισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την αγχώδη διαταραχή που συνοδεύει την ασθένεια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση σχετικά.

"Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της αγχώδους διαταραχής στην ΠΣ και αρκετών αντίξοων παραγόντων, παράγοντες, όμως, που επιδέχονται αλλαγής", όπως ανέφεραν οι ερευνητές.  "Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη κατά την άποψή μας ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις με στόχο αυτούς τους παράγοντες, να τους τροποποιήσουν αποσκοπώντας στην μείωση της αγχώδους διαταραχής στους ασθενείς με ΠΣ", συμπλήρωσαν.

Η μελέτη "Πιθανοί μεταβλητοί παράγοντες συντελούν στην αγχώδη διαταραχή των ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση: μία αναλυτική έκθεση" (Potentially modifiable associates of anxiety in people with multiple sclerosis: a systematic review) δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Disability and Rehabilitation.

Η ζωή με μία χρόνια πάθηση όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα στρεσογόνος. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 στους 5 ασθενείς παρουσιάζει αγχώδη διαταραχή, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο στον γενικό πληθυσμό.

Παρόλο που η αγχώδης διαταραχή είναι συνηθισμένη στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, είναι λίγα όσα γνωρίζουμε για τους παράγοντες που την προκαλούν. Η αποσαφήνιση αυτών των παραγόντων θα βοηθούσε στην ανάπτυξη τρόπων να υποστηριχτούν καλύτερα οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την κατάσταση.

Ένα ζευγάρι επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας έκανε μια ανασκόπηση των μελετών που είχαν δημοσιευθεί μεταξύ του 2015 και του 2021 και εξέταζαν την αγχώδη διαταραχή σε ανθρώπους με ΠΣ. Συνολικά βρήκαν 3.116 μελέτες, 39 από τις οποίες πληρούσαν τα κριτήρια και συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Οι μελέτες αυτές συμπεριλάμβαναν 10.779 ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι περισσότεροι από αυτούς με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΠΣ με εξαίρεση μία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν κυρίως γυναίκες μεταξύ 24,2 και 58,3 ετών.

Οι ερευνητές, αφού αναζήτησαν στοιχεία και κοινά μοτίβα σε όλες τις μελέτες, αναγνώρισαν μερικούς παράγοντες που σχετίζονται, σχεδόν πάντα, με την αγχώδη διαταραχή.

Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είχαν να κάνουν με καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα ένας αριθμός μελετών έδειξε ότι οι ασθενείς που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά παρουσίαζαν πιο σπάνια αγχώδη διαταραχή και ότι η φυσική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει την αγχώδη διαταραχή. Σε μερικές μελέτες οι ασθενείς ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος μετά από κάποιες εβδομάδες ασκήσεων βασισμένων στο βάρος του σώματός τους (calisthenics) ή μαθήματα γιόγκα.

"Τα ευρήματα μας δίνουν έμφαση στην σημασία της φυσικής δραστηριότητας για την αντιμετώπιση της αγχώδους συννοσηρότητας και τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης στοχευμένων προγραμμάτων ασκήσεων για τους ανθρώπους με ΠΣ", ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ασθενείς που είχαν κοινωνική στήριξη, εκείνοι που είχαν στενούς δεσμούς με την οικογένεια και τους φίλους τους, παρουσίαζαν την τάση να μην παρουσιάζουν τόσο έντονη αγχώδη διαταραχή.

"Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στις μελέτες που διερεύνησαν την συσχέτιση όλων των κοινωνικών επαφών των ασθενών και της αγχώδους διαταραχής η κοινωνική στήριξη των φίλων συνδεόταν συστηματικά με μικρότερο άγχος, ενώ τα στοιχεία από τις σχέσεις των ασθενών με την οικογένεια δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα", όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

Διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες παρατηρήθηκε ότι συνδέονται με λιγότερο έντονη αγχώδη διαταραχή, όπως η υψηλή συναισθηματική ανθεκτικότητα των ασθενών (η τάση να ανακάμπτει κανείς γρήγορα από πιεστικές καταστάσεις ή αλλαγές). Οι ασθενείς με υψηλότερη λειτουργική δυνατότητα (συναίσθηση των δυνατοτήτων τους) παρουσίαζαν, επίσης, λιγότερο άγχος.

Η αποδοχή της ασθένειας επηρεάζει, εξίσου, το πόσο έντονη είναι η αγχώδης διαταραχή. "Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ομόφωνα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αποδοχή της ασθένειας και της αναπηρίας, τόσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα άγχους των ασθενών", σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παράλληλα, οι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης είχαν παρόμοια επίδραση. Οι ασθενείς που είχαν αναπτύξει τρόπους να διαχειρίζονται το άγχος τους, να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους, να θέτουν στόχους και να δουλεύουν για αυτούς, παρουσίαζαν μικρότερη αγχώδη διαταραχή. Σε αντιδιαστολή, άλλες πρακτικές, όπως δυσπροσαρμοστικές ρυθμίσεις των συναισθημάτων, στην ουσία να εκνευρίζεται κανείς με τον εαυτό του εξαιτίας των συναισθημάτων που έχει, συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα αγχώδους διαταραχής.

Τα ευρήματα αυτά, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, υποδεικνύουν ότι διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής, της κοινωνικής ζωής και ψυχολογικοί παράγοντες ενδέχεται να επηρεάζουν το αίσθημα τους άγχους των ασθενών. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των ερευνών προσφέρουν την δυνατότητα να διαπιστωθεί πόσο και πώς μπορεί η ψυχική ευεξία των ασθενών να βελτιωθεί, δείχνοντας τον δρόμο για στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Καταληκτικά, οι ερευνητές σημείωσαν, "Λαμβάνοντας ως δεδομένη την συσχέτιση των τακτικών διαχείρισης και τα αποτελέσματα που έχουν στην αγχώδη διαταραχή  των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση,  θα ήταν χρήσιμο για τις εταιρίες που ασχολούνται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση να συνυπολογίσουν τις τρέχουσες τακτικές διαχείρισης που συνδέονται με βελτίωση της αγχώδους διαταραχής".


*το άρθρο βρίσκεται στην ακόλουθη διεύθυνση
https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2022/02/14/exercise-coping-strategies-linked-anxiety-levels-ms/?utm_source=MS&utm_campaign=a34c61dff6-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_b5fb7a3dae-a34c61dff6-72537201

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο