Τα αδύναμα οστά που είναι επιρρεπή σε κατάγματα επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Marta Figueiredo PhD avatar

της Marta Figueiredo PhD | 

osteoporosis | Multiple Sclerosis News Today | illustration of rehab therapy

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι με Πολλαπλή Σκλήρυνση παρουσιάζουν οστεοπενία και περίπου το 17% έχουν οστεοπόρωση, μία προοδευτική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αδύναμα οστά που είναι επιρρεπή να υποστούν κάταγμα, όπως αναφέρει μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 14.000 ασθενείς. Οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή στην αναγκαιότητα ελέγχου των οστών των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μετά από τα ευρήματα της μελέτης αυτής.

Η σχετική μελέτη με τίτλο “The prevalence of osteoporosis/osteopenia in patients with multiple sclerosis (MS): a systematic review and meta-analysis  ("Η οστεοπόρωση/οστεοπενία σε ασθενείς με ΠΣ: συστηματική περιγραφή και ανάλυση των ευρημάτων") δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurological Sciences.

Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι οι ασθενείς με ΠΣ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οστεοπενία και οστεοπόρωση εξαιτίας διάφορων παραγόντων που μειώνουν την οστική μάζα. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα κορτικοστεροειδή, που είναι η συνήθης αγωγή για τις ώσεις, η κινητική αναπηρία που μειώνει το μηχανικό φορτίο των οστών ** και η έλλειψη βιταμίνης D ως παράγοντας εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, η αναφερόμενη συχνότητα της οστεοπόρωσης μεταξύ των ασθενών διαφέρει από μελέτη σε μελέτη.

Σε μία προσπάθεια να γίνει μία πιο ακριβής αξιολόγηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται η οστεοπόρωση και η οστεοπενία, μία ομάδα ερευνητών στο Ιράν ασχολήθηκε ενδελεχώς με τις μελέτες που είχαν δημοσιευθεί σχετικά έως και τον Μάρτιο του 2021.

Από τις συνολικά 658 μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα αυτή, 35 (13.906 συμμετέχοντες ασθενείς) χρησιμοποιήθηκαν στην συστηματική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε.

Οι μελέτες αυτές είχαν δημοσιευθεί μεταξύ του 2004 και του 2020. 29 ήταν ολοκληρωμένες μελέτες και 6 ήταν αποσπάσματα από συνέδρια ή αφίσες. Περίπου οι μισές είχαν διεξαχθεί στην Ευρώπη (51%) και 31,4%  στην Τουρκία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των ασθενών κάθε μελέτης κυμαινόταν από 10 έως και πάνω από 9.300. Η μέση ηλικία ήταν από 25 έως 56 έτη.

Περισσότερες από το 1/3 των μελετών (37,1%) αξιολογήθηκαν υψηλής ποιότητας,  7-9 βάσει της κλίμακας Newcastle-Ottawa. Οι υπόλοιπες έδειχναν να είναι λιγότερο αξιόπιστες.

Η ανάλυση έδειξε ότι η επικράτηση της οστεοπενίας στους ασθενείς με ΠΣ έφτανε το 43% και της οστεοπόρωσης στο 17%.  Οι αριθμοί αυτοί ήταν παρόμοιοι με εκείνους που παρουσιάζουν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας στον γενικό πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι με ΠΣ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση σε νεαρότερες ηλικίες.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η οστεοπενία και η οστεοπόρωση θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, σημείωσαν, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες ώστε να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η συχνότητα εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης σε άτομα με ΠΣ, σε σχέση με την έλλειψη βιταμίνης D αναλόγως πόσο κοντά βρίσκεται κανείς στον Ισημερινό.

Η παραγωγή της βιταμίνης D εξαρτάται από την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Κατά συνέπεια, άνθρωποι που διαμένουν σε περιοχές απομακρυσμένες από τον Ισημερινό παράγουν λιγότερη βιταμίνη D.


*το άρθρο αναρτήθηκε στην ακόλουθη διεύθυνση www.multiplesclerosisnewstoday.com

** Η μηχανική λειτουργία των οστών
https://www.ted.com/talks/jen_gunter_why_healthy_bones_are_about_so_much_more_than_milk/transcript?language=el



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο