Μία μικρής κλίμακας μελέτη για την Υποτροπιάζουσα Διαλείπουσα ΠΣ αναφέρει ότι η κετογονική διατροφή ανακουφίζει τα συμπτώματα και βοηθά στην ποιότητα ζωής των ασθενών

της Somi Igbene PhD | 


Η κετογονική διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με ΠΣ σύμφωνα με μια νέα ανακοίνωση. Είναι βέβαιο ότι βοήθησε την σύζυγό μου να χάσει βάρος, αλλά , πράγματι, βοήθησε και στα συμπτώματά μου; Είχα, πρόσφατα,  μοιραστεί τον προβληματισμό μου στο ‘MS Wire’.

Μία βραχεία περίοδος κετογονικής διατροφής, μια διατροφή που μειώνει σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων, μοιάζει να είναι και ασφαλής και ωφέλιμη στους ασθενείς με Υποτροπιάζουσα Διαλείπουσα ΠΣ, όπως υπέδειξε μία μικρής κλίμακας μελέτη.

"Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία ότι η κετογονική διατροφή είναι ασφαλής και ωφέλιμη, αφού μειώνει κάποια από τα συμπτώματα για τους ανθρώπους με ΠΣ αν ακολουθηθεί για ένα διάστημα πάνω από 6 μήνες", ανέφεραν ο James Nicholas Brenton, MD, παιδιατρικός νευρολόγος και ειδικός της ΠΣ μαζί με το Πανεπιστήμιο  Virginia Health στην συνέντευξη Τύπου.

Οι ερευνητές θα κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης στο 74η ημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας  που θα λάβει χώρα στο Σιάτλ 2 με 7 Απριλίου.  Η παρουσίασή τους έχει τίτλο "Η κετογονική διατροφή ως στρατηγική για βελτιωμένη ευεξία και μειωμένη αναπηρία στην Υποτροπιάζουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση".

Τι σημαίνει κετογονική διατροφή. Είναι μία διατροφή που βασίζεται στην ελάχιστη κατανάλωση υδρογονανθράκων, μέτρια κατανάλωση πρωτεϊνών και υψηλή πρόσληωη λιπαρών.  Όταν είναι χαμηλή η πρόσληψη υδατανθράκων ο οργανισμός μπορεί να παράγει γλυκόζη από τις πρωτεϊνες και από άλλα συστατικά. Η γλυκόζη, σάκχαρο, είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την παραγωγή ενέργειας.

Η ποσότητα γλυκόζης που παράγεται, ωστόσο, είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του οργανισμού και  έτσι ο οργανισμός διασπά τα λίπη ώστε να δημιουργήσει κετόνες. Οι κετόνες αυτές λειτουργούν πια ως η μόνη πηγή ενέργειας του οργανισμού θέτοντας το σώμα σε διατροφική κέτωση.

Παρόλο που η κετοογνική διατροφή έγινε δημοφιλής για την απώλεια βάρους, αρχικά εμπνεύστηκε σαν τρόπο αντιμετώπισης της επιληψίας κάτι που υποδηλώνει τα θεραπευτικά ωφέλη που έχει.

Στηριζόμενοι σε προηγούμενες μελέτες ως προς τα ωφέλη της κετογονικής διατροφής σε ανθρώπους με φλεγμονώδεις και νευρολγικές παθήσεις, καθώς και σε μία πιλοτική μελέτη σε μία μικρότερη ομάδα ασθενών με Υποτροπιάζουσα Διαλείπουσα ΠΣ που δημοσιεύθηκε το 2019, ο Brenton και οι συνάδελφοί του ερεύνησαν εκ νέου τα πιθανά ωφέλη της διατροφής αυτής σε ανθρώπους με αυτή την μορφή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Στην μελέτη συμμετείχαν 66 ασθενείς με Υποτροπιάζουσα Διαλείπουσα ΠΣ που συμφώνησαν να ακολουθήσουν την κετογονική διατροφή για μια περίοδο 6 μηνών για την διεξαγωγή της μελέτης. Πάνω από το 80% των ασθενών συμμορφώθηκε με την διατροφή, που σημαίνει ότι η  διατροφή αυτή είναι εφικτή για τους ασθενείς. Η συμμόρφωσή τους ελεγχόταν καθημερινά με μετρήσεις της ποσότητας των κετόνων στα ούρα, όπως τόνισαν οι ερευνητές.

Μετά από έξι μήνες οι συμμετέχοντες είχαν χάσει περίπου 9 κιλά σωματικού λίπους και ανέφεραν σημαντική μείωση στην κόπωση και την κατάθλιψη από ότι στην αρχή της μελέτης. Παρουσίασαν, επίσης, αυξημένη ικανότητα στις ασκήσεις, όπως αυτό καθορίστηκε από την απόσταση που κάλυπταν στον τυπικό έλεγχο βάδισης των 6 λεπτών. Συγχρόνως παρατηρήθηκε αυξημένη επιδεξιότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Μετά την πάροδο 6 μηνών κετογονικής διατροφής οι δείκτες φλεγμονής στις εξετάσεις αίματος φάνηκε να είναι βελτιωμένοι εξίσου.

"Η μελέτη μας δεν δείχνει μόνο ότι είναι εφικτή μια διατροφική αλλαγή στους ασθενείς με ΠΣ, αλλά πολύ περισσότερο υπογραμμίζει τα πιθανά ωφέλη που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες παρεμβάσεις", είπε ο Brenton. "Με δεδομένο τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης, η ομάδα μας ερευνά αυτή την στιγμή με ποιο τρόπο η κετογονική διατροφή επηρεάζει το προφίλ των ασθενών με ΠΣ", συμπλήρωσε.

Οι βραχείες περίοδοι κετογονικής διατροφής θεωρούνται καλά ανακτές και ασφαλείς, άλλα κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν παρενέργειες όπως η ναυτία, έμετος, πονοκέφαλοι και ζαλάδα. Οι πληροφορίες για τις επιπτώσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα είναι ακόμα περιορισμένες.

"Απαιτείται ευρύτερη έρευνα καθώς υπάρχουν κίνδυνοι υιοθετώντας αυτού του τύπου την διατροφή", τόνισε ο Brenton.". Είναι σημαντικό οι άνθρωποι με ΠΣ να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προτού προχωρήσουν σε δραματικές αλλαγές στην διατροφή τους και εξίσου σημαντικό να ελέγχονται συστηματικά είτε από τον γιατρό τους είτε από κάποιον διαιτολόγο αν αποφασίσουν να ακολουθήοσυν κετογονική διατροφή", κατέληξε.

*το άρθρο δημοσιεύθηκε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2022/03/09/ketogenic-diet-eases-rrms-symptoms-aids-life-quality-rrms-small-study/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο